Compania a anunțat proiectul denumit „OpenAI for Countries” într-o postare pe blog, prezentându-l ca pe o modalitate de a răspândi în cât mai multe țări inteligența artificială „sigură și democratică”.
„Dorim să sprijinim aceste țări și, în acest proces, să răspândim inteligența artificială democratică, ceea ce înseamnă dezvoltarea, utilizarea și implementarea AI-ului care protejează și încorporează principii democratice consacrate. Exemple în acest sens includ libertatea oamenilor de a alege cum să colaboreze cu AI-ul și cum să-l direcționeze, prevenirea folosirii AI-ului de către guverne pentru a acumula control, și existența unei piețe libere care asigură concurență reală”, spun cei de la companie.
OpenAI spune și că va crea versiuni personalizate ale ChatGPT pentru cetățenii anumitor țări mari, state ce nu au fost nominalizate încă. Nu este clar dacă aceste versiuni vor fi identice cu ChatGPT-ul disponibil la nivel internațional, însă este de așteptat să fie asemănătoare.
„Acest lucru va contribui la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație, la eficientizarea serviciilor publice și nu numai. Va fi un AI creat de, pentru și în funcție de nevoile fiecărei țări în parte, localizat pentru limba și cultura lor și în conformitate cu viitoarele standarde globale.”, spune OpenAI.
Proiectul Stargate a fost anunțat în ianuarie, iar Trump l-a catalogat ca fiind „cel mai mare proiect AI din istorie”. Suma totală promisă a fi investită este 500 miliarde dolari, cu o primă etapă de 100 miliarde dolari.
Stargate se concentrează pe construcția de centre de găzduire și procesare a datelor, faimoasele „centre de date” (data centers). O parte consistentă a investiției se va îndrepta către instalarea sistemelor energetice scumpe și complexe care vor alimenta aceste centre.
Prima „tranșă” de finanțare, 100 de miliarde dolari, va veni din (cel puțin) patru surse: OpenAI, Oracle, Softbank (companie japoneză care a investit mult în tehnologie) și MGX (un fond de investiții din Emiratele Arabe Unite). Vor fi utilizate și tehnologii de la câteva companii partenere faimoase: Microsoft, Nvidia și ARM.
Trei evoluții cheie vor fi de urmărit la acest mare proiect de infrastructură AI: modul în care proiectul va „naviga” printre tensiunile tot mai mari dintre principalii jucători din tehnologie, dacă își poate îndeplini promisiunile ambițioase de creare de locuri de muncă și, cel mai important, cum va stabili un echilibru între cursa pentru supremația inteligenței artificiale și apelurile tot mai puternice pentru o dezvoltare responsabilă a AI.
Peste toate vine discuția deschisă de chinezii de la DeepSeek, care anunțaseră dezvoltarea unor modele de AI la costuri net mai mici iar în America au fost voci care au spus că trebuie să se schimbe abordarea și totul trebuie dezvoltat la costuri mai mici.