Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

Operatorii telecom trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali, până la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii de reglementare din domeniu ANCOM, Cătălin Marinescu, citat de MEDIAFAX.
laurentiu.matache - mar, 15 nov. 2011, 11:35
Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

” De asemenea, până la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligaţia de a publica pe propria pagină web o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate. În ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul. Aplicaţie online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet». Pentru a verifica respectarea acestor obligaţii, ANCOM va desfăşura o amplă campanie de monitorizare în trimestrele II şi III ale anului viitor”, a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu.

El a adăugat că, în a doua jumătate a anului 2012, ANCOM îşi propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe TV, aplicabili în relaţia cu utilizatorii finali, şi să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligaţiei de a-şi informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicaţii pe care le furnizează.

Marinescu a spus că un punct important al planului de acţiuni al ANCOM pentru 2012 este proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii, aflat în prezent la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor pentru avizare.

„Proiectul de lege stabileşte în sarcina ANCOM o serie de atribuţii precum inventarierea reţelelor şi infrastructurii asociate, crearea şi punerea la dispoziţia publicului pe pagina de Internet a unei baze de date care să mapeze elementele de infrastructură de pe teritoriul României şi să includă condiţiile de acces pe proprietatea publică. În plus, instituţia trebuie să elaboreze un contract-standard de acces pe proprietatea privată, să controleze şi să monitorizeze obligaţiile ce revin instituţiilor publice prin prisma noilor prevederi legale”, a mai spus şeful ANCOM.

El a adăugat că un proiect pilot privind inventarierea reţelelor şi infrastructurii asociate va fi lansat în judeţul Braşov.

Referitor la evoluţia pieţei serviciilor de retransmisie a programelor TV, Marinescu a spus că, în primele şase luni, datele preliminare arată o stagnare atât în privinţa numărului total de abonaţi, cât şi ca penetrare.

„Defalcat, s-a înregistrat o scădere a serviciilor de retransmisie prin satelit (DTH) şi o creştere a numărului de abonaţi prin cablu. Mai multe informaţii vor fi cuprinse în raportul final de date statistice privind piaţa de comunicaţii din România, care va fi publicat la începutul lunii decembrie”, a încheiat Marinescu.

Prezent la eveniment, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat că speră ca proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii să fie adoptat în cel mult două luni.

„Acest proiect de act normativ este foarte important pentru industria de profil. De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind trecerea la televiziunea digitală va fi prezentat în Parlament în cel mai scurt timp, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanţelor Publice”, a spus Vreme.

El a adăugat că, în 2012, va fi semnat contractul de finanţare din fonduri europene a reţelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni.

Anterior, Vreme a declarat că semnarea contractului de finanţare va avea loc în această lună.

Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obţinută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naţionale de broadband, care urmăreşte ca toată populaţia ţării să aiba acces la servicii de internet în bandă largă până în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Suntem în grafic cu pregătirea gazonului pentru meciurile Campionatului European din iunie
Nicuşor Dan: Suntem în grafic cu pregătirea gazonului pentru meciurile Campionatului European din iunie
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că Municipalitatea este "în grafic" cu pregătirea gazonului pentru meciurile Campionatului European de Fotbal din iunie....
Premier League vrea stadioane pline în sezonul viitor
Premier League vrea stadioane pline în sezonul viitor
Conducerea primei ligi engleze de fotbal a salutat anunţul guvernului britanic privind relaxarea restricţiilor pentru combaterea ...
Nu se pune problema acum de revaccinare a unei persoane; nu există fundament ştiinţific, spune Valeriu Gheorghiţă
Nu se pune problema acum de revaccinare a unei persoane; nu există fundament ştiinţific, spune Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, ...
Cel mai mic ROBOR la trei luni din 17 februarie şi până acum 11.05.2021
Cel mai mic ROBOR la trei luni din 17 februarie şi până acum 11.05.2021
ROBOR 3M a scăzut şi a atins cel mai scăzut nivel din 17 februarie 2021 şi până acum. Şi indicele ROBOR 6M a coborât ...