1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Operatorul național feroviar francez SNCF nu exclude să recurgă la concedieri sau să apeleze la un ajutor de stat

Măsurile de izolare introduse în Franţa la data de 17 martie, în contextul crizei coronavirusului, au diminuat cifra de afaceri a companiei publice de transport feroviar SNCF cu aproximativ două miliarde de euro, a declarat sâmbătă directorul general de la SNCF (Société nationale des chemins de fer français), Jean-Pierre Farandou, adăugând că operatorul ar putea avea nevoie de un sprijin din partea guvernului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

02 mai, 2020 | Agerpres

Cu peste 24.500 de decese din cauza coronavirusului, autorităţile franceze au cerut populaţiei să rămână acasă şi să evite transportul public.

"Este adevărat că SNCF a suferit şocuri violete, şocuri exterioare" a declarat Jean-Pierre Farandou pentru postul de radio France Inter, evocând cele două luni de grevă împotriva reformei pensiilor, care au costat operatorul feroviar un miliard de euro la trecerea din 2019 în 2020, urmate apoi de măsurile de carantină introduse pentru a frâna răspândirea coronavirusului. "Pentru moment, din cauza coronavirusului, ne lipseşte o cifră de afaceri de două miliarde de euro" a spus Farandou.

Potrivit directorului SNCF, compania va fi nevoită să îşi reducă investiţiile şi să diminueze costurile de finanţare, dar ar putea de asemenea să se adreseze acţionarului său principal, statul francez, pentru un ajutor destinat echilibrării conturilor. "Nu este anormal să ne gândim la un plan de ajutor pentru SNCF", a subliniat Farandou, făcând o paralelă cu sprijinul oferit Air France şi Renault.

Farandou a mai spus că reducerea costurilor ar putea să se traducă şi prin eliminarea unor posturi, acest lucru depinzând de cât de rapidă va fi revenirea la normalitate. "Dacă revenirea va fi una lentă şi vom avea mai puţine trenuri decât în trecut, nu va fi anormal să ajustăm nivelul forţei de muncă la volumul de activitate. Deocamdată este prea devreme să avansăm cifre dar subiectul este pe masa discuţiilor şi îl vom examina atunci când va veni momentul" a spus directorul SNCF.

Guvernul de la Paris a dezvăluit deja planuri pentru a ajuta compania aeriană Air France şi constructorul de automobile Renault cu împrumuturi garantate de stat. În cazul Renault, Comisia Europeană a şi aprobat un împrumut de cinci miliarde de euro garantat de statul francez pentru grupul auto Renault, un ajutor destinat să limiteze impactul economic al pandemiei de coronavirus.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO