Opoziţia siriană cere arme antiaeriene Statelor Unite

Şeful opoziţiei siriene Ahmad Jarba a cerut miercuri Statelor Unite arme antiaeriene, sperând să câştige în lupta contra armatei preşedintelui Bashar al-Assad şi să pună capăt celor trei ani de 'coşmar', relatează AFP.
Economica.net - joi, 08 mai 2014, 03:58
Opoziţia siriană cere arme antiaeriene Statelor Unite

Jarba, în vizită de opt zile la Washington, având o întâlnire planificată cu preşedintele Barack Obama, a criticat de asemenea probabila realegere luna viitoare a şefului statului sirian.

Lansând un apel pasionat în faţa unui centru de reflecţie din Washington, Jarba a cerut americanilor să îi furnizeze ‘arme eficiente’ ce ar permite ‘să se facă faţă atacurilor, inclusiv raidurilor aeriene’ ale forţelor armate ale Damascului.

După trei ani de conflict care au făcut cel puţin 150.000 de morţi – ba chiar ‘200.000’ şi zece milioane de civili strămutaţi ce trăiesc un ‘coşmar’ potrivit lui Jarba – aceste arme ar putea ‘schimba echilibrul de forţe pe teren’.

Şeful coaliţiei naţionale ale forţelor revoluţiei şi opoziţiei siriene a fost însă întotdeauna favorabil unei ‘soluţii politice’ pentru a ieşi din conflict.

Liderul este în Statele Unite în fruntea unei delegaţii din care fac parte şi noul şef al Statului Major al Armatei Siriene Libere /ASL/ şi generalul de brigadă Abdelilah al-Bachirn. Ei ar trebui să ceară administraţiei Obama să trimită arme sofisticate rebeliunii.

În afară de preşedintele Obama, Jarba urmează să se întâlnească joi cu secretarul de stat John Kerry, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Susan Rice, membri ai Congresului şi lideri ai partidelor republican şi democrat.

Washingtonul furnizează oficial ajutor non-letal rebeliunii moderate siriene, ca echipamente de comunicaţii.

Administraţia Obama, foarte reticentă faţă de o implicare militară directă, se teme că armele de război ar cădea în cele din urmă în mâinile unor organizaţii rebele jihadiste ce luptă contra armatei siriene.

Printre altele, Jarba a considerat că alegerile prezidenţiale de la 3 iunie, la care preşedintele Assad este dat favorit, sunt o ‘farsă’ ce ar putea acorda şefului statului sirian un ‘permis de a ucide timp de mulţi ani de acum încolo’.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei
Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor......
Cărbune România – Importurile au crescut cu 22,2%, în primul semestru din 2022. Producţia urcat cu 1%, conform datelor INS
Cărbune România – Importurile au crescut cu 22,2%, în primul semestru din 2022. Producţia urcat cu 1%, conform ...
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele şase luni din 2022, 1,459 milioane de tone echivalent petrol, ...
AEI: Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite
AEI: Preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite
Preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite şi foarte ...
CFR Infrastructură Cluj a primit oferte de la Drum Asfalt pentru lucrări de tip Quick Wins, între Jibou și Carei
CFR Infrastructură Cluj a primit oferte de la Drum Asfalt pentru lucrări de tip Quick Wins, între Jibou și Carei
Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj a deschis ofertele depuse la procedura de licitație publică pentru ”Proiecte ...