Oprescu, ARB: România are deja autostrăzile digitale, dar mai e nevoie de maşini şi de obiective pentru a performa

România are deja construite autostrăzile digitale, dar trebuie să punem maşini pe acestea, să avem obiective, să ştim cum să mergem la punctul A la punctul B şi cu ce eficienţă, a declarat, joi, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinţei de prezentare a unui studiu referitor la implementarea guvernării digitale în România.
Economica.net - joi, 11 oct. 2018, 08:17
Oprescu, ARB: România are deja autostrăzile digitale, dar mai e nevoie de maşini şi de obiective pentru a performa

„Noi credem că este nevoie de o educaţie digitală în România. Impactul unei guvernări digitale trebuie să aibă un sens. Când mă gândesc la sens, mă gândesc la abrevierea cuvântului SENS. Adică trebuie să aibă un impact asupra statului, economiei, naturii umane şi societăţii. Din păcate, România se înscrie pe ultimele locuri în oricare dintre studiile de specialitate pe tema digitalizării. Acest lucru ne dă, însă, oportunitatea de a creşte, de a avea acea viteză de croazieră pentru a ajunge pe locuri fruntaşe. În privinţa beneficiilor digitale, studiul PwC arată că o ţară care are un nivel de digitalizare ridicat faţă de celelalte ţări, se poate demonstra că îşi poate creşte PIB-ul potenţial. Pe lângă creşterea economică poate să colecteze la bugetul statului mai mult decât celelalte ţări care au un nivel de digitalizare mai scăzut. Deci, un nivel de digitalizare ridicată nu ne poate pune decât într-o poziţie mai bună. Noi, în zona digitalizării, avem autostrăzile digitale construite deja. Mai trebuie să punem maşinile şi să avem obiective, cum să mergem de la A la B şi cu ce eficienţă”, a spus Oprescu.

Potrivit oficialului ARB, România trebuie să crească numărul de absolvenţi în ştiinţe, inginerie şi matematică pentru a putea performa din punct de vedere digitalizării.

„Avem nevoie să creştem numărul de absolvenţi de ştiinţă, inginerie şi matematică. Aici, stăm un pic mai bine. În privinţa contribuţiei pe care sistemul bancar o poate aduce la creşterea digitalizării, noi, sistemul bancar, putem să fim facilitatori, nu neapărat liderii schimbării. Noi, sistemul bancar, suntem foarte bine dezvoltaţi din punct de vedere al digitalizării”, a menţionat Sergiu Oprescu.

Conform studiului privind implementarea guvernării digitale în România, la nivel internaţional există o serie de cercetări care analizează gradul de digitalizare al unei ţări, iar în aceste ierarhii România se situează pe ultimele locuri.

Astfel, într-un studiu întocmit de ONU în 2018, ţara noastră se clasează pe locul 67 din 193 de state, dar pe ultimul loc în cadrul ţărilor membre din Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, în raportul DESI din acest an, România se află pe poziţia 28 din 28, în timp ce în clasamentul IMD World 2018 ne aflăm pe locul 54 din 63 de ţări, la nivel mondial, respectiv pe penultimul loc în rândul statelor membre UE.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) organizează, joi, conferinţa de prezentare a studiului privind implementarea guvernării digitale în România. Asociaţia a fost constituită în anul 1991 şi are în prezent 36 de membri. De asemenea, instituţia este membră în 26 de organisme naţionale lucrative de dezvoltare şi perfecţionare a cadrului economic, iar comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 23 de comisii tehnice ale ARB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful companiei cehe de utilităţi CEZ, Daniel Beneš, estimează că preţul electricităţii va creşte în Cehia cu ...
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...