Oprescu, ARB: România are deja autostrăzile digitale, dar mai e nevoie de maşini şi de obiective pentru a performa

România are deja construite autostrăzile digitale, dar trebuie să punem maşini pe acestea, să avem obiective, să ştim cum să mergem la punctul A la punctul B şi cu ce eficienţă, a declarat, joi, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinţei de prezentare a unui studiu referitor la implementarea guvernării digitale în România.
Economica.net - joi, 11 oct. 2018, 08:17
Oprescu, ARB: România are deja autostrăzile digitale, dar mai e nevoie de maşini şi de obiective pentru a performa

„Noi credem că este nevoie de o educaţie digitală în România. Impactul unei guvernări digitale trebuie să aibă un sens. Când mă gândesc la sens, mă gândesc la abrevierea cuvântului SENS. Adică trebuie să aibă un impact asupra statului, economiei, naturii umane şi societăţii. Din păcate, România se înscrie pe ultimele locuri în oricare dintre studiile de specialitate pe tema digitalizării. Acest lucru ne dă, însă, oportunitatea de a creşte, de a avea acea viteză de croazieră pentru a ajunge pe locuri fruntaşe. În privinţa beneficiilor digitale, studiul PwC arată că o ţară care are un nivel de digitalizare ridicat faţă de celelalte ţări, se poate demonstra că îşi poate creşte PIB-ul potenţial. Pe lângă creşterea economică poate să colecteze la bugetul statului mai mult decât celelalte ţări care au un nivel de digitalizare mai scăzut. Deci, un nivel de digitalizare ridicată nu ne poate pune decât într-o poziţie mai bună. Noi, în zona digitalizării, avem autostrăzile digitale construite deja. Mai trebuie să punem maşinile şi să avem obiective, cum să mergem de la A la B şi cu ce eficienţă”, a spus Oprescu.

Potrivit oficialului ARB, România trebuie să crească numărul de absolvenţi în ştiinţe, inginerie şi matematică pentru a putea performa din punct de vedere digitalizării.

„Avem nevoie să creştem numărul de absolvenţi de ştiinţă, inginerie şi matematică. Aici, stăm un pic mai bine. În privinţa contribuţiei pe care sistemul bancar o poate aduce la creşterea digitalizării, noi, sistemul bancar, putem să fim facilitatori, nu neapărat liderii schimbării. Noi, sistemul bancar, suntem foarte bine dezvoltaţi din punct de vedere al digitalizării”, a menţionat Sergiu Oprescu.

Conform studiului privind implementarea guvernării digitale în România, la nivel internaţional există o serie de cercetări care analizează gradul de digitalizare al unei ţări, iar în aceste ierarhii România se situează pe ultimele locuri.

Astfel, într-un studiu întocmit de ONU în 2018, ţara noastră se clasează pe locul 67 din 193 de state, dar pe ultimul loc în cadrul ţărilor membre din Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, în raportul DESI din acest an, România se află pe poziţia 28 din 28, în timp ce în clasamentul IMD World 2018 ne aflăm pe locul 54 din 63 de ţări, la nivel mondial, respectiv pe penultimul loc în rândul statelor membre UE.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) organizează, joi, conferinţa de prezentare a studiului privind implementarea guvernării digitale în România. Asociaţia a fost constituită în anul 1991 şi are în prezent 36 de membri. De asemenea, instituţia este membră în 26 de organisme naţionale lucrative de dezvoltare şi perfecţionare a cadrului economic, iar comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 23 de comisii tehnice ale ARB.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia redeschide plajele private, muzeele și teatrele
Grecia redeschide plajele private, muzeele și teatrele
Plajele private se redeschid sâmbătă, iar muzeele săptămâna viitoare, au anunţat vineri oficiali din domeniul sănătăţii din Grecia, ţară care se pregăteşte pentru deschiderea sezonului......
WhatsApp amână din nou introducerea noilor reguli de confidențialitate
WhatsApp amână din nou introducerea noilor reguli de confidențialitate
Serviciul de mesagerie WhatsApp al Facebook a anunţat vineri o nouă amânare a aplicării stricte a noilor reguli de confidenţialitate, ...
Mailuri false trimise românilor. Hackerii au dat atacul „în numele” BCR, cu peste 3 milioane de clienți. Cum te protejezi și ce spune banca despre incidentele din ce în ce mai dese
Mailuri false trimise românilor. Hackerii au dat atacul „în numele” BCR, cu peste 3 milioane de clienți. Cum ...
Nouă încercare de colectare a datelor personale (phishing) prin mesaje false trimise pe e-mail. Mai mulți români au primit ...
Marea Britanie relaxează restricțiile pentru călătoriile în străinătate
Marea Britanie relaxează restricțiile pentru călătoriile în străinătate
Guvernul britanic a anunţat vineri relaxarea de la 17 mai a restricţiilor pentru călătoriile în străinătate, exceptând ...