1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 11 º

News

Oprescu: Avem nevoie de o Dunăre ca axă majoră de dezvoltare economică şi socială

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat că este nevoie de Dunăre ca axă majoră de dezvoltare economică şi socială la nivelul continentului european.

26 iun, 2014 | Agerpres

'Dunărea este adevărata coloană vertebrală a Europei şi totodată singurul fluviu cu adevărat internaţional. De aceea cred că dezvoltarea Dunării de Jos nu reprezintă doar o prioritate zonală. După discuţii privind strategia UE care au durat aproape 3 ani astăzi este evident că avem nevoie de o Dunăre unificatoare şi nu de o graniţă între nord şi sud, între vest şi est. Avem nevoie de o Dunăre ca axă majoră de dezvoltare economică şi socială la nivelul continentului european. Sper ca după discuţiile din aceste zile să înţelegem că a venit momentul depăşirii stadiului declarativ şi să decidem împreună intrarea în etapa acţiunilor concrete', a declarat Oprescu în contextul participării sale la Primăria Viena la dezbaterile din cadrul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

El şi-a exprimat convingerea că pentru realizarea unei reale dezvoltări a bazinului dunărean piatra de temelie este elaborarea unui program complex, bazat pe un concept unitar pentru întreg teritoriul, cu implicarea instituţiilor publice din România şi din Bulgaria, a Comisiei Europene şi a celorlalte instituţii continentale, administrative şi financiare.

În opinia sa, un prim pas ar putea fi realizarea proiectului pentru zona economică Bucureşti SUD în lungul canalului Bucureşti - Dunăre, cu extensie spre Giurgiu/ Ruse.

Oprescu este de părere că atât Bucureştiul, cât şi Sofia trebuie să se transforme în două locomotive de dezvoltare pentru a putea atinge obiectivele strategiei Uniunii Europene privind conectivitatea şi creşterea calităţii vieţii.

La rândul său, coordonatorul din partea Uniunii Europene pentru Strategia Dunării, Axa Prioritară 10, Kurt Puchinger, a subliniat nevoia armonizării politicilor europene, dar şi a eliminării decalajelor în ceea ce priveşte statele participante.

'La costuri egale pentru produsele de bază - şi dau aici ca exemplu preţul mediu al carburanţilor în Austria şi în statele Europei de Est: 1,29 euro/ litrul de motorină în primul caz, respectiv între 1,3 - 1,41 de euro în zona Dunării de Jos - salariile medii în domeniul administraţiilor publice din aceste state sunt catastrofal de mici: aproape 6 din 10 angajaţi din administraţia publică locală câştigă mai puţin de 167 de euro pe lună, ceea ce înseamnă ca marea majoritate a acestora au venituri mai mici decât un pensionar din aceste ţări. Este imposibil de imaginat că vom putea aduce bunăstare în regiunea Dunării fără să realizăm înainte de toate o echilibrare graduală, dar rapidă a veniturilor celor cărora astăzi le cerem să contribuie la definirea, implementarea şi dezvoltarea regiunii dunărene', a declarat Puchinger.

Întâlnirea Comitetului Executiv extins al Oraşelor şi Regiunilor Dunărene a vizat perspectivele politicilor urbane în regiunea Dunării în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO