Oprescu: Preţul la energia termică în Capitală ar putea să crească necontrolat, începând din toamnă

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că dacă guvernanţii nu vor aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, preţul la energie termică ar putea creşte necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu îşi va mai putea permite să susţină subvenţiile pentru cetăţeni, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 23 iul. 2015, 09:39
Oprescu: Preţul la energia termică în Capitală ar putea să crească necontrolat, începând din toamnă

Edilul Capitalei a spus că în fiecare an, în septembrie – octombrie, încep discuţiile legate de încălzire.

„Discutăm de o problemă extrem de gravă, de interes public major, şi vreau să trag un sever semnal de alarmă că situaţia nu mai poate fi amânată şi nici tolerată”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că dacă problemele legate de datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) le are către ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar putea rămâne în frig, MEDIAFAX.

Oprescu a arătat că, din cauza penalităţilor la penalităţi pe care RADET trebuie să le achite către ELCEN, toţi banii pe care regia îi primeşte de la Primărie se varsă direct în conturile firmei, iar datoria de bază nu scade niciodată. În aceste condiţii, nu rămân bani pentru investiţii, iar instalaţiile vechi fac ca şi pierderile să fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucureştenilor.

Primarul general propus mai multe soluţii care ar putea fi aplicate în contextul în care Electrocentrale Bucureşti ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primăria Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că, în acest moment, ELCEN deţine peste 90 la sută din piaţa de producţie de energie pentru Bucureşti, ceea ce „face practic oraşul captiv acestui producător”.

Edilul a adăugat că ELCEN livrează energia termică „în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari, capacităţi supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producţie”.

Sorin Oprescu a mai spus că randamentul ELCEN este de numai 40-50 la sută, în condiţiile în care în alte ţări randamentul de producţie a energiei termice este de peste 80 la sută. Edilul a adăugat că, la această situaţie, se adaugă şi existenţa unor contracte de cumpărare a gazului metan de la furnizori interni şi externi la preţuri mari şi cu „clauze oneroase”.

O altă piedică invocată de primar o constituie deciziile ANRE şi ANRSC. Sorin Oprescu a acuzat în acest sens ANRE că a emis reglementări în defavoarea RADET şi a favorizat astfel ELCEN, „atât prin ultima reglementare a contractului cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice, cât şi prin creşterea preţului de producere şi furnizare a agentului termic”.

„Lovitura mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producătorului este un ordin din 2009 al preşedintelui ANRE, prin care ordinea plăţilor se face mai întâi în contul penalităţilor şi abia, în al doilea rând, în contul consumului curent şi respectiv al datoriei principale”, a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat că, în acest fel, municipalitatea nu va reuşi niciodată să se achite de datorie, ci va putea doar să plătească din penalităţi.

Soluţiile propuse de Oprescu sunt transformarea RADET în societate comercială şi realizarea reparaţiilor şi investiţiilor necesare bunei funcţionări a RADET, modificarea memorandumului existent, cu păstrarea obiectivelor municipiului Bucureşti, prin punerea în aplicare a Ordonanţei de Guvern din 2003 privind transferul gratuit al unor active cu caracter social, între care şi CET-uri, către autorităţile locale, soluţie care ar elimina orice fel de aspecte de neconstituţionalitate.

O altă soluţie propusă de Oprescu o constituie depunerea proiectelor şi aplicaţiilor pentru obţinerea unei sume de peste 400 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Citeşte mai mult pe MEDIAFAX

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...