Oprescu şi Mazăre preiau CET-urile din Bucureşti şi Constanţa

Guvernul cedează primăriilor din Bucureşti şi Constanţa toate acţiunile pe care le deţine la societăţile de stat care deţin centerale electrice de termoficare din cele două oraşe.
Economica.net - vin, 05 sept. 2014, 21:04
Oprescu şi Mazăre preiau CET-urile din Bucureşti şi Constanţa

Primarii din Bucureşti şi Constanţa se vor ocupa de alimentarea cu apă caldă şi căldură a celor două oraşe, după ce termocenteralele din cele două oraşe vor fi transferate din subordinea Guvernului către autorităţile locale, după cum se arată într-un proiect de act normativ elaborat de Departamentul pentru Energiei.

“Prin acest proiect de Hotărâre a Guvernului se propune aprobarea transferului, cu titlu gratuit, al tuturor acţiunilor deţinute de stat la Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. (69.798.128 acţiuni reprezentând 97,51% din capitalul social) din proprietatea privată a statului şi din administrarea Ministerului Economiei -Departamentul pentru Energie în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti precum şi transferul  tuturor acţiunilor deţinute de stat la Societatea Electrocentrale Constanţa S.A. (3.200.000 acţiuni reprezentând 100% din capitalul social) din proprietatea privată a statului şi din administrarea Minsiterului Economiei -Departamentul pentru Energie în proprietatea privată a Municipiului Constanţa, judeţul Constanţa şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa” se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Vezi aici nota de fundamentare

Bucureştiul şi Constanţa rămăseseră singurele două oraşe din România la care Guvernul deţinea controlul asupra centralelor electrice de termoficare (CET) care produc agentul termic destinat celor două societăţi de distribuţie a energiei termice RADET care, la rândul lor, livrează apă caldă şi căldură către populaţie. Toate celelalte CET-uri mari au fost predate Consiliilor Locale, în urma unui proces care a început în timpul fostei guvernări PSD.

Cel mai probabil, ca şi în celelalte cazuri, partea de producţie va fuziona cu cea de distribuţie de energiei termică din fiecare oraş, într-o singură societate.

Sorin Oprescu va prelua Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti şi Centrala Termoelectrică Progresu. Radu Mazăre va deţine Centrala Termoelectrică Palas.

Potrivit ultimelor date disponibile, în Bucureşti erau racordate la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice 565.000 de apartamente. Costul energiei termice este de 341 de lei gigacaloria, dar populaţia plăteşte doar 170 de lei, restul fiind subvenţionat de Primărie.

În Contanţa, erau racordate la Radet 85.000 de apartamente. Preţul plătit de populaţie este însă de 358 de lei gigacaloria

Centralele erau deţinute de societatea Electrocentrale Bucureşti (Elcen), care a fost divizată cu câteva luni în urmă.  Elcen a fost înfiinţată la data de 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. Elcen este cel mai mare producător de energie termică din Bucureşti (85%) şi din România (40%). Societatea asigură şi 7% din energia electrică produsă la nivel national, dar fiind că toate CET-urile funcţionează în cogenerare, adică produc simultan energie electrică şi termică.

În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...