Oprescu spune că va căuta soluţii pentru producătorii agricoli, după scumpirea gigacaloriei

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, luni seară, că va căuta soluţii care să-i ajute pe producătorii agricoli cu sere ce deservesc Capitala, astfel încât aceştia să nu intre în colaps după scumpirea gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 22:05
Oprescu spune că va căuta soluţii pentru producătorii agricoli, după scumpirea gigacaloriei

Edilul a spus, la România TV, că a discutat cu producătorii despre problemele acestora urmare a scumpirii gigacaloriei de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET.

El a adăugat că a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a întrebat, legat de scumpire: „Domnu’ Oprescu, ce faceţi, dom’ne?”.

Sorin Oprescu a afirmat că a înţeles problemele celor care au sere de legume ce deservesc Capitala şi că va căuta o soluţie, la începutul anului viitor, pentru a-i ajuta.

În acest sens, a explicat primarul general, ar fi nevoie atât de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cât şi de una „de la nivel central”.

Oprescu a conchis că a căzut de acord, în această privinţă, cu ministrul Agriculturii. „Am căzut de acord: dânsul – la nivel central, eu – la nivel local”, a spus edilul.

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală va creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET, şi de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect aprobat în 18 decembrie de CGMB.

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti, în perioada februarie – iulie 2013, în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )”, s-a arătat în raportul de specialitate aferent proiectului.

Primarul general Sorin Oprescu a spus atunci că proiectul aprobat de CGMB este, în opinia lui, unul „corect”.

„Este vorba de hotărârea ANRE pentru recuperarea datoriilor care le-au calculat ELCEN şi RADET. După calcul, a rezultat necesitatea recuperării acestor datorii. Mai mult de atât, de patru ani de zile nu s-a făcut nicio rectificare la agenţii economici şi, pe de o parte, mi se pare corect acest proiect de hotărâre”, a spus Oprescu, după aprobarea proiectului.

Întrebat dacă majorarea preţului gigacaloriei la agentul economic duce la creşteri ale produselor pe piaţa liberă, Oprescu a arătat: „Dacă îmi explicaţi şi mie cum o firmă de consultanţă, care îşi are sediul într-un apartament de trei cameră, închiriate la bloc, ar putea afecta preţul pânii şi al undelemnului, vă răspund la întrebare. Asta este o poveste”.

Consilierul general Mircea Raicu a spus, înainte de aprobarea proiectului, că PDL Bucureşti îi cere primarului Sorin Oprescu şi majorităţii USL din CGMB să nu crească preţul la gigacalorie în Capitală pentru niciun consumator.

Proiectul de hotărâre aprobat de CGMB prevede majorarea preţului gigacaloriei pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii – de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA.

Preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica timp de un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie – iulie 2013, potrivit iniţiatorilor proiectului.

„RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN SA, dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare”, au declarat, pentru MEDIAFAX reprezentanţii Primăriei Capitalei, la începutul lunii noiembrie, atunci când proiectul a fost pus în dezbatere publică.

Te-ar mai putea interesa și
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, informează dpa....
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență ...
În ultimii doi ani, companiile chineze au înregistrat o creștere rapidă a numărului de brevete depuse pentru produse ...
Cât ne-a costat gripa porcină anul trecut. ANSVSA nu a mai comunicat beneficiarii și nici numărul animalelor sacrificate
Cât ne-a costat gripa porcină anul trecut. ANSVSA nu a mai comunicat beneficiarii și nici numărul animalelor sacrificate
Anul trecut, costurile statului român cu pesta porcină s-au cifrat la peste 135,4 milioane de lei, numai dacă luăm în ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: Electrificarea liniei ar putea include peste 2.500 mp de panouri fotovoltaice
Calea ferată Constanța – Mangalia: Electrificarea liniei ar putea include peste 2.500 mp de panouri fotovoltaice
Peste 26 kilometri din cei 43 de kilometri ai liniei de cale ferată Constanța - Mangalia vor reprezenta linie dublă la ...