OPSPI: Electrica va fi listată la bursă în luna octombrie

Distribuitorul de electricitate controlat de stat Electrica SA va fi listat pe piaţa de capital, potrivit OPSPI, la sfârşitul lunii octombrie, după mai multe amânări, acţionarul majoritar vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 08:51
OPSPI: Electrica va fi listată la bursă în luna octombrie

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, a declarat, joi, că prin cedarea controlului la Electrica statul va avea venituri mai mari.

Executivul opta anul trecut pentru vânzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica. Operaţiunea era planificată pentru a doua jumătate a anului trecut.

La mijocul anului trecut Guvernul anunţa că Electrica va fi privatizată în prima parte anului 2013.

Electrica are un capital social de 2,06 miliarde de lei. Cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica au fost privatizate în perioada 2004-2008 către grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

Compania de stat mai are trei filiale de distribuţie, una de furnizare a energiei şi o suibsidiară de servicii şi mentenanţă.

Tot în acest an va fi listată la bursă şi Nuclearelectrica, 10% din titlurile companiei urmând să fie tranzacţionate, din iulie, pe piaţa de capital. Producătorul de gaze Romgaz Mediaş va ieşi pe bursă în octombrie, cu un pachet de 15% din acţiuni.

În aprilie a fost derulată o ofertă secundară pentru vânzare a 15% din capitalul Transgaz, în urma căreia statul a obţinut 72 milioane de euro.

Listările şi privatizările companiilor de stat au fost agreate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Executivul de la Bucureşti a amânat de mai multe ori aceste operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...