Opt state europene solicită prudenţă în reglementarea internetului într-o scrisoare trimisă lui Donald Tusk

Opt state UE, printre care Marea Britanie, Irlanda şi Polonia, au cerut marţi prudenţă în reglementarea internetului, în contextul în care Bruxellesul se pregăteşte să evalueze comportamentul marilor companii din domeniu, demers care s-ar putea solda cu introducerea de noi reguli, relatează miercuri Reuters.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 06:43
Opt state europene solicită prudenţă în reglementarea internetului într-o scrisoare trimisă lui Donald Tusk

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care va prezida în această săptămână o reuniune a celor 28 de şefi de stat şi de guvern, liderii Marii Britanii, Irlandei, Suediei, Estoniei, Poloniei, Finlandei, Cehiei şi Olandei, susţin că UE trebuie să introducă reglementări în domeniu numai ‘acolo unde sunt indicii clare că acestea sunt necesare’.

În mai, Comisia Europeană a prezentat Strategia privind piaţa unică digitală, un set amplu de politici menite să înlăture barierele transfrontaliere din calea comerţului online sau să pună capăt blocajelor în urmărirea unor înregistrări video peste hotare, scrie Agerpres.

Foarte important în strategia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a crea joburi în UE, planul include şi o evaluare a practicilor de afaceri ale platformelor online precum Google, Amazon şi Facebook, care ar putea duce la introducerea de noi reglementări.

Franţa şi Germania s-au aflat printre statele care au insistat pentru reglementarea activităţii acestor platforme, pentru a le permite companiilor mai mici din Europa să concureze cu giganţii americani din domeniu, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Barack Obama să acuze la un moment dat Europa că o ia pe o pantă protecţionistă.

În scrisoarea consultată de Reuters, cele opt state pledează însă la o abordare prudentă vizavi de introducerea de noi reglementări, făcând în acelaşi timp un apel la susţinerea politică puternică a strategiei privind piaţa unică digitală.

‘Nu există o oportunitate mai mare la dispoziţia noastră pentru a susţine cu adevărat investiţiile, creşterea şi crearea de locuri de muncă şi pentru a da un impuls vital viitoarei competitivităţi a UE’, au scris în scrisoare cei opt şefi de stat.

‘Asta înseamnă şi asigurarea unui echilibru în reglementare… Este foarte clar că o piaţă unică digitală nu poate sufoca inovaţia, investiţiile şi antreprenoriatul’, se mai menţionează în textul citat.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip, fost prim-ministru al Estoniei, a negat că ar exista o orientare antiamericană în strategia sa, în special în ceea ce priveşte platformele online.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt disensiuni între aliați
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt ...
Rusia ar putea desfăşura un evantai larg de acte violente contra Ucrainei, a susţinut vineri secretarul general al NATO, ...