Opt universităţi vor pilota, în anul universitar 2020 – 2021, în premieră în România, programe de studii universitare de master didactic

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat Ordinul privind înfiinţarea şi organizarea programelor universitare de master didactic, iar opt universităţi vor pilota, în anul universitar 2020 - 2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă.
Economica.net - joi, 18 iun. 2020, 09:58
Opt universităţi vor pilota, în anul universitar 2020 - 2021, în premieră în România, programe de studii universitare de master didactic

În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, ARACIS va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerinţele cuprinse în Metodologia anexă la ordin. Ulterior, în cel mult 45 de zile calendaristice de la publicarea ordinului, universităţile vor depune dosarele pentru evaluare în vederea acreditării la ARACIS.

Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale din 2011, ce nu a fost pus până acum în implementare, precizează comunicatul MEC.

Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceştia se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă, dar pot opta şi pentru o a doua specializare din cadrul aceluiaşi domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă.

Domeniile fundamentale sunt: matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

Masterul didactic se poate organiza în universităţi, în parteneriat între departamentele/ facultăţile de profil şi structuri instituţionale (departamente/ facultăţi) cu profil psihopedagogic. O universitate poate organiza programul de studii de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenţă.

În vederea implementării optime a programului de studii de master didactic, universităţile care ofertează şi implementează programul stabilesc relaţii de colaborare, pe baza unor protocoale/ contracte, cu alte universităţi, unităţi de învăţământ şi instituţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, autorităţi locale, mediul de afaceri, organizaţii neguvernamentale.

Pentru realizarea pregătirii practice de tip practică pedagogică din cadrul programului de studii universitare de master didactic se constituie o reţea de unităţi de învăţământ preuniversitar, denumite şcoli de aplicaţie, dintre acestea universităţile urmând a le selecta pe cele care îndeplinesc criteriile specifice proprii.

De asemenea, pentru a asigura adecvarea formării în cadrul masterului didactic la problemele reale ale şcolii, învăţarea şi cercetarea didactică se derulează în parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) – student – profesor din şcoala de aplicaţie (profesor-mentor).

„Încă de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic să înceapă din această toamnă. În cazul mai multor specializări se simte nevoia de un număr mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program pilot, 400 de viitori profesori vor avea acces la formare iniţială de calitate, cu mai multă învăţare practică, cu sprijin din partea unui mentor”, a declarat Monica Anisie.

Universităţile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 – 2021 sunt:

* Universitatea Politehnică din Bucureşti – 50 de locuri
* Academia de Studii Economice din Bucureşti – 50 de locuri
* Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – 50 de locuri
* Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 50 de locuri
* Universitatea din Craiova – 50 de locuri
* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – 50 de locuri.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...