Orange România: Piaţa este competitivă. E foarte greu să te baţi cu operatorii actuali

ANCOM a dat liber operatorilor mobili virtuali (MVNO) iar companiile de telefonie mobilă de pe piaţa locală aşteaptă propuneri din partea celor care vor să dezvolte o astfel de afacere. Dar care sunt şansele de reuşită ale unui  MVNO pe piaţa din România?
laurentiu.matache - Dum, 20 mai 2012, 21:14
Orange România: Piaţa este competitivă. E foarte greu să te baţi cu operatorii actuali

„Toată lumea vorbeşte despre operatorii virtuali, despre cum să reglementăm, despre cum să încurajăm. În realitate, trebuie să vedem mai întâi de toate că există o cerere reală din partea unor entităţi care au un plan bine pus la punct şi vor să se adreseze clienţilor cu anumite propuneri. Nu trebuie să uităm că la ora actuală că tarifele sunt foarte joase şi am putea să facem cu toţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cum ar trebui să fie tarifele operatorilor virtuali pentru a fi diferenţiatoare. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se pot întâmpla”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director în cadrul Orange România.

Operatorul mobil virtual este definit ca acea entitate care furnizează servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile, fără a deţine o licenţă proprie de utilizare a frecvenţelor radio şi fără a avea în mod necesar toate elementele de reţea şi/sau infrastructura cerută pentru a furniza servicii de comunicaţii mobile.

Companiile de telefonie mobilă trebuie să furnizeze accesul în condiţii economice rezonabile. Acordul dintre operatorul de reţea şi operatorul mobil virtual nu ar trebui să includă clauze susceptibile de a limita autonomia comercială a operatorului mobil virtual pe piaţa cu amănuntul, capacitatea acestuia de a schimba operatorul gazdă sau de a încheia acorduri cu mai mulţi operatori sau posibilităţile de dezvoltare ale operatorului mobil virtual, în special în ce priveşte durata, condiţiile de reînnoire şi condiţiile de terminare şi de reziliere a contractului de acces.

Cui se adresează în principal operatorii virtuali

În general în ţările cu un număr mare de imigranţi operatorii virtuali se găsesc într-un număr destul de ridicat. Un exemplu îl constituie RCS-RDS care a lansat DIgi Mobil Spania pe reţeaua celor de la Telefonica şi Digi Mobil Italia care foloseşte reţeaua Hutchison 3G.  În România nu se află un număr mare de imigranţi iar în acest caz ce ar trebui să facă viitorii operatori mobili virtuali?

„Aşa numita propunere etnică pe care mizează mulţi operatori virtuli şi care se referă la grupuri mari de imigranţi nu se regăseşte pe piaţa românească. Nu sunt doar propunerile etnice cele care pot reuşi, există MVNO care au avut succes datorită unei bune reţele de distribuţie sau al unui brand puternic, există multe moduri de a aborda piaţa. Piaţa din România fiind foarte competitivă este foarte greu să te baţi cu operatorii actuali”, a mai declarat reprezentantul Orange România.

Potrivit acestuia, ideea unor oferte inovatoare care ţinteşte anumite nişe de clienţi pe care MVNO le consideră mai puţin abordate de operatorii actuali în principiu este o chestie care se întâmplă în orice ţară.

„Noi sunem deschişi şi suntem gata să discutăm cu orice astfel de potenţial partener care are un plan concret despre cum vrea să abordeze un segment de piaţă”, a mai spus Dorin Odiaţiu.  

Odiaţiu: Licitaţia pe 15 luni creează riscuri inutile

Licitaţia ANCOM pe spectru pe o perioadă de 15 luni ar putea băga operatorii la cheltuieli de sute de milioane de euro.

„Lărgimea spectrului defineşte capacitatea de trafic pe care o poţi circula, iar eliberarea de spectru reprezintă o restrângere a traficului în condiţiile în care păstrezi acelaşi numă de antene. Dacă vrei să păstrezi calitatea serviciilor trebuie să instalezi mai multe antene. Numărul de antene pe care ar trebui să le instalăm s-ar ridica la câteva sute, iar costurile s-ar ridica la 100 de milioane de euro”, a declarat Dorin Odiaţiu.

Potrivit acestuia, conceptul licitaţiei pe 15 luni pe care o doreşte ANCOM reprezintă un risc ca unul dintre operatori să fie nevoit să elibere spectrul într-o perioadă foarte scurtă, iar acest lucru să fie dificil de realizat. „La ora actuala nici nu ştim când se face licitaţia în condiţiile în care licenţele Orange şi Vodafone expiră la 1 ianuarie 2013. Licitaţia pe 15 luni crează doar riscuri, fără vreun beneficiu evident şi pentru asta cel mai bine ar fi să se renunţe la ea pentru că se crează riscuri inutile”, a mai spus reprezentantul Orange.

Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz,  dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.

Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt, până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 de MHZ care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz.

Orange, Vodafone şi Cosmote sunt operatorii de telefonie mobilă din România. Însumat, au peste 20 de milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...