Cum vor Orange și Digi să stingă investigația Concurenței pentru un posibil abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS SA, Orange România și Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA) cu scopul înlăturării situaţiei care a condus la declanşarea investigaţiilor privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.
Lidia Neagu - mar, 23 mai 2023, 13:11
Cum vor Orange și Digi să stingă investigația Concurenței pentru un posibil abuz de poziție dominantă

În 2021, Consiliul Concurenţei a anunţat că derulează o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Telekom Romania Communications SA – fostul Romtelecom – pe piaţa serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Investigațiile autorității de concurență vizează posibila folosire în mod abuziv a poziției de monopol legal, pe care fiecare companie o deține în rețeaua sa, prin stabilirea unor tarife excesive pentru emiterea avizului, impus prin certificatul de urbanism, necesar executării lucrărilor de construcții, fără a avea o justificare economică.

Pentru a obține autorizație de construire sunt necesare avize de la administratorii/ furnizorii de utilități urbane, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a stabili dacă construcția propusă nu creează dificultăți în funcționarea rețelelor edilitare din zonă, iar operatorii le emit contra cost.

Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului, RCS&RDS se angajează să implementeze o procedură internă prin care să se reglementeze modalitatea de tarifare pentru emiterea avizelor tehnice de amplasament, prin stabilirea unui tarif fix, la care se adaugă un tarif variabil, stabilit pe bază de deviz. În plus, compania dorește să modifice actuala modalitate de formare a tarifului, stabilind prețurile pentru emiterea avizelor în funcție de mai multe criterii. RCS & RDS se mai angajează să implementeze un sistem operațional suport de înregistrare prin care cererile ar urma să fie înregistrate automat sub forma unui ticket care să conțină documentele solicitantului.

Angajamentele propuse de Orange România vizează alegerea unui furnizor de servicii pentru asigurarea celor mai mici tarife pentru  emiterea avizelor. Furnizorul extern va fi selectat pe baza celui mai bun preț oferit pentru cele două categorii tarifare: tariful de bază (stabilit pentru eliberarea avizelor unei singure construcții) și cel de rețea (privește proiecte legate de rețelele stradale și de utilități ale operatorilor de infrastructură).

În ceea ce privește Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA), aceasta se angajează ca tarifele să revină la nivelul celor percepute anterior declanșării invstigației.

Angajamentele formulate de cele trei companii pot fi consultate pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro.

După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate să solicite modificarea propunerilor şi/sau poate să decidă acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele propuse vor fi monitorizate, verificarea îndeplinirii acestora urmând a fi realizată de către autoritatea de concurenţă.

În cazul neîndeplinirii angajamentelor sau în cazul îndeplinirii defectuoase a angajamentelor asumate, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Notificare a Electrica Furnizare pentru clienții casnici: Ce preț vor plăti dacă actualele prețuri plafonate dispar
Notificare a Electrica Furnizare pentru clienții casnici: Ce preț vor plăti dacă actualele prețuri plafonate dispar
Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, trimite celor cărora le expiră contractele și o notificare legată de potențialele prețuri......
Hibridul Supeco, încă pe pierderi, la nouă ani de la deschiderea primului magazin. Afacerile au crescut cu 8%
Hibridul Supeco, încă pe pierderi, la nouă ani de la deschiderea primului magazin. Afacerile au crescut cu 8%
Supeco, bradul hibrid discounter-cash&carry al francezilor de la Carrefour, nu a intrat pe profit nici anul trecut, așa ...
Lidl vs Kaufland, pe piața locală. Cum s-au descurcat în 2023 cele două lanțuri de magazine, parte a aceluiași grup german
Lidl vs Kaufland, pe piața locală. Cum s-au descurcat în 2023 cele două lanțuri de magazine, parte a aceluiași grup ...
Discounterul german Lidl s-a detașat anul trecut simțitor de concurentul Kaufland, parte a aceluiași grup german Lidl&Schwarz, ...
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie în România, al doilea al grupului
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie în România, al doilea al grupului
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie, operat prin noua companie Raiffeisen Tech Romania. Primul astfel de centru ...