Orange şi RCS&RDS, cele mai bune viteze de download la internet mobil, respectiv internet fix – ANCOM

Ofertele furnizorilor de internet fix şi mobil din România acoperă, în prezent, în totalitate, cele 12 milioane de conexiuni de internet mobil şi 93% dintre cele patru milioane de conexiuni de internet fix folosite de utilizatori, iar din punct de vedere al vitezei medii reale de download Orange România e pe prima poziţie la internet mobil, iar RCS&RDS în ierarhia la internet fix, conform rezultatelor celui mai recent raport publicat, miercuri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mie, 08 iul. 2015, 09:15
Orange şi RCS&RDS, cele mai bune viteze de download la internet mobil, respectiv internet fix - ANCOM

Datele au la bază statisticile oficiale existente pe Netograf.ro, o aplicaţie concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc.

Potrivit ANCOM, în trimestrul II din 2015, pe baza testelor efectuate de utilizatori şi a ofertelor introduse de operatori în aplicaţie, ofertele aflate în prezent în aplicaţie acoperă în totalitate cele 12 milioane de conexiuni de internet mobil şi 93% dintre cele patru milioane de conexiuni de internet fix folosite de utilizatorii din România.

În primele 6 luni ale anului, Netograf.ro, aplicaţia pentru testarea şi monitorizarea calităţii serviciului de internet, arată că operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii reale de download: Orange România – 34,15 Mbps indoor şi 52,81 Mbps outdoor, RCS & RDS – 2,71 Mbps indoor şi 2,66 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications – 9,62 Mbps indoor şi 9,18 Mbps outdoor, Vodafone România – 16,94 Mbps indoor şi 27,80 Mbps outdoor.

În acelaşi timp, principalii furnizori de internet fix au oferit viteze medii reale de download după cum urmează: Digital Cable Systems – 47,96 Mbps fir şi 26,52 Mbps wireless, Nextgen Communications – 63,83 Mbps fir şi 34,61 Mbps wireless, RCS & RDS – 95,21 Mbps fir şi 42,43 Mbps wireless, Telekom România Communications – 29,34 Mbps fir şi 15,36 Mbps wireless şi UPC România 49,52 Mbps fir şi 28,62 wireless.

ANCOM precizează că Netograf.ro este uşor de utilizat şi oferă rezultate imediate şi corecte, fiind suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicaţie tipul de ofertă de care beneficiază şi să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir, în cazul internetului fix şi indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obţinute pot fi analizate şi comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului ‘Informaţii suplimentare’.

Pe baza testelor utilizatorilor (peste 110.000 de teste de la lansarea aplicaţiei Netograf.ro în octombrie 2014 şi până în prezent), secţiunea de statistici a Netograf.ro afişează valorile medii ale parametrilor de calitate, viteza de download şi upload, întârzierea şi variaţia întârzierii de transfer a pachetelor şi rata pierderii de pachete de date, permiţând compararea performanţelor reale ale reţelelor operatorilor de internet fix şi mobil din România.

Aplicaţia testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet inter-exchange, indicând o valoare a parametrilor aproape de experienţa reală a utilizatorilor în folosirea internetului, deoarece calea măsurată include toată reţeaua furnizorului, precum şi, în cazul furnizorilor de talie mică, alte reţele interconectate cu reţeaua proprie.

Netograf.ro a fost conceput de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Aceştia pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet contractat se ridică la calitatea din ofertă şi să compare valorile înregistrate ale parametrilor cu cele obţinute de abonaţii altor furnizori. În plus, utilizatorii care se loghează în aplicaţie pot urmări şi alte aspecte, precum evoluţia performanţei propriei conexiuni de internet în timp, respectiv îmbunătăţirea sau degradarea calităţii serviciului folosit.

Furnizorii autorizaţi de servicii de acces la internet au obligaţia să posteze în aplicaţie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfeţe web, dar şi să includă în contracte parametrii asumaţi în relaţia cu utilizatorii (precum vitezele nominale/maxime de download şi upload) şi să publice pe propriile pagini de internet o serie de alţi parametri administrativi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...