Orban anunţă şedinţă de Guvern luni dimineaţa: Vom derula procedurile pentru instituirea stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunţat convocarea de şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului luni dimineaţa, pentru derularea procedurilor de instituire a stării de alertă, scrie Agerpres.
Economica.net - Dum, 17 mai 2020, 16:01
Orban anunţă şedinţă de Guvern luni dimineaţa: Vom derula procedurile pentru instituirea stării de alertă

„La această şedinţă nu am luat măsuri. La această şedinţă am hotărât cum procedăm odată cu intrarea în vigoare a Legii 55, odată cu ziua de mâine. Am luat decizia de convoca Comitetul Naţional pentru Situtaţii de Urgenţă (luni – n.r.) la 7:30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea procedurii stării de alertă în baza legii”, a anunţat Orban, duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

El a spus că hotărârea de Guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, potrivit News.ro.
 
„Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern rămânem în starea de alertă în care avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus el.
 
Premierul a adăugat că toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii.
 
„Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii”, a afirmat el.
 
Întrebat dacă vor fi introduse noi restricţii, Orban a spus: „În art 8 din lege există posibilitatea menţinerii terasele închise şi le vom ţine închise”.
 
Premierul a menţionat că luni va convoca toate instituţiile cu atribuţii de control şi că acestea vor fi pe teren pentru a impune aplicarea legii.
„Tot mâine voi convoca, după audierea mea de la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărâre de guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control implicate vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus şi vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate prevederile constituţionale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale pentru a ne asigura de această respectare a legii”, a menţionat premierul.
Te-ar mai putea interesa și
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Derivată din mai cunoscuta marcă SEAT, Cupra a prezentat în premieră mondială versiuni modificate ale modelelor Formentor și Leon....
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
Spania este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media ...
Peste 70 de companii lituaniene au exportat în ultimii doi ani produse cu dublă utilizare în state din Asia Centrală, care apoi ar fi ajuns în Rusia, potrivit unei investigații jurnalistice
Peste 70 de companii lituaniene au exportat în ultimii doi ani produse cu dublă utilizare în state din Asia Centrală, ...
De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, ...
Antony Blinken avertizează că un atac israelian asupra orașului Rafah din Gaza ar provoca pagube dincolo de acceptabil
Antony Blinken avertizează că un atac israelian asupra orașului Rafah din Gaza ar provoca pagube dincolo de acceptabil
Un atac israelian asupra Rafah, oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi peste un milion de palestinieni strămutaţi ...