1EUR = 4.7223 RON | Bucureşti 31 º

Extern

Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei ar fi ceva "nebunesc şi periculos"

'Elita politică europeană este închistată într-o carapace ideologică şi nu prea mai are nicio legătură cu realitatea', iar 'un exemplu clar' în acest sens îl reprezintă criza refugiaţilor, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul ceh Lidove Noviny, preluat de MTI.

19 dec, 2015 | Agerpres

'Avem nevoie de o Europă cu identitate proprie şi cu stimă de sine pentru a putea fi din nou puternică', întrucât Europa şi-a neglijat rădăcinile şi tradiţiile naţionale, a subliniat şeful executivul ungar.

În acest context el a estimat că ar fi 'nebunesc şi periculos' să se construiască o structură suprastatală cum ar fi Statele Unite ale Europei, 'un continent fără naţiuni'. 'Dar, din fericire, cetăţenii europeni vor avea forţa să se protejeze pe ei şi întregul continent' în faţa unei asemenea evoluţii, anticipează şeful executivului de la Budapesta.

El a spus în continuare că aceia care privesc imigranţii ca pe o forţă de muncă îşi vor da seama într-o zi de dificultăţile ce privesc identitatea culturală şi problemele de coexistenţă în societatea europeană în cazul celor veniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. 'Ei nu se vor adapta stilului de viaţă european', consideră Orban.

În statele cu comunităţi importante de imigranţi s-au dezvoltat 'culturi paralele', iar marele avantaj al statelor central-europene este că nu au astfel de societăţi paralele, a subliniat mai departe premierul ungar.

Cât despre 'soluţiile naţionale' în gestionarea crizei provocate de valul de migranţi, soluţii criticate de unii lideri europeni, în special de cancelarul german Angela Merkel, Orban a apreciat că ele sunt corespunzătoare în condiţiile în care nu există o abordare europeană comună.

Referindu-se la încercarea premierului britanic David Cameron de a reforma Uniunea Europeană, Orban a menţionat că blocul comunitar trebuie să-şi dea seama 'unde a greşit', iar apoi, plecând de aici, să ia deciziile privind revizuirea tratatelor europene.

El a mai vorbit şi despre o iniţiativă pe care o va lansa Republica Cehă în luna februarie, pentru ca statele membre să poată evalua actuala stare de fapt a UE şi să dezvolte o 'viziune' asupra evoluţiei blocului comunitar. Printre temele de pe agenda acestei iniţiative se vor regăsi, potrivit lui Orban, problemele provocate de dorinţa Bruxelles-ului de a controla gestiunea chestiunii migraţiei, ce ar trebui făcut dacă statele UE nu reuşesc să aplice regulile Schengen sau dacă a fost o decizie corectă să se omită fundamentele creştine în tratatele de bază ale UE.

Pe de altă parte, în interviul acordat publicaţiei cehe premierul ungar şi-a reluat şi teoria că, pentru unii politicieni, primirea imigranţilor extracomunitari ar fi de fapt 'un import clandestin de votanţi', întrucât în opinia sa aceştia vor vota în general cu partidele de stânga.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO