Orban, despre alegerile anticipate: Am hotărât împreună cu preşedintele că aşa e cel mai bine pentru România

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că a hotărât împreună cu preşedintele Klaus Iohannis că pentru România cel mai bine este să fie organizate alegeri anticipate.
Economica.net - vin, 10 ian. 2020, 12:00
Orban, despre alegerile anticipate: Am hotărât împreună cu preşedintele că aşa e cel mai bine pentru România

„Preşedintele României şi cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidenţiale, că nu mai vor PSD la putere, că la ora actuală Parlamentul este dominat de PSD şi acţionează ca o frână în calea demersurilor preşedintelui şi ale Guvernului pentru a pune în practică voinţa oamenilor şi este absolut necesar ca puterea să revină la popor şi cetăţenii să-şi aleagă reprezentanţii astfel încât să existe în Parlament o oglindă fidelă a opţiunilor actuale ale cetăţenilor români care să ducă România în direcţia bună, care să aibă clar o poziţionare euroatlantică fermă, care să fructifice la maxim pentru România beneficiile apartenenţei la UE şi care să permită o dezvoltare economică bazată pe investiţii, pe creşterea productivităţii, competitivităţii companiilor, pe inovare, pe cercetare şi pe fructificarea tuturor oportunităţilor care există pentru România”, a spus Orban, după întâlnirea cu şeful statului de la Palatul Cotroceni.

El nu a dorit să facă precizări privind strategia pentru declanşarea alegerilor anticipate.

„Nu o să vă dezvălui strategia pe care am convenit-o. (…) Cu siguranţă vom găsi cele mai bune soluţii pentru a determina declanşarea procedurii de anticipate”, a spus premierul.

El a arătat că ar fi util şi bine ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu localele.

„În cazul în care nu vom reuşi să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată cât mai apropiată de locale”, a indicat premierul.

Orban nu a dorit să precizeze nici când va fi făcut primul pas pentru declanşarea anticipatelor. El a amintit că PNL a desemnat o echipă de lucru pentru discuţii cu partidele pe această temă.

„Purtăm aceste discuţii. Încă mai avem de purtat discuţii în continuare”, a spus Orban, arătând că acestea vizează şi discuţii cu ALDE şi Pro România, dar nu şi cu PSD.

El a mai afirmat că nimeni nu poate să garanteze că anul acesta vor fi organizate 100% alegeri anticipate.

„În ceea ce priveşte voinţa preşedintelui şi voinţa mea şi implicit a PNL, aceasta există şi este 100%”, a spus Orban.

Premierul a indicat că există două soluţii de declanşare a anticipatelor.

„În funcţie de evoluţia evenimentelor, vom apela la una sau la cealaltă dintre soluţii”, a arătat Ludovic Orban.

El a susţinut că PSD nu poate bloca alegerile anticipate.

„Cum să blocheze alegerile anticipate? O să voteze ei Guvernul PNL? Nu vă daţi seama că o să râdă toată ţara de ei”, a spus Orban.

Întrebat cum va convinge PSD să depună o moţiune de cenzură, Orban a răspuns: „Veţi vedea!”.

Prim-ministrul a indicat că a discutat cu preşedintele Iohannis şi despre termenul limită când ar trebui să înceapă procedura pentru alegerile anticipate, însă nu a dorit să-l dezvăluie pentru că mai trebuie realizată o analiză referitor la perioada de timp care trebuie să treacă între momentul după dizolvarea Parlamentului, convocării acestui scrutin de către Guvern şi data alegerilor.

Orban a fost întrebat dacă ia în calcul şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Asta nu depinde de noi. Structura Parlamentului este determinată de norma de reprezentare, adică la câţi cetăţeni se stabileşte un deputat, respectiv un senator. Asta presupune o modificare legislativă şi sincer nu cred că va fi posibilă înainte de alegeri. Ce ne dorim cu adevărat este să creştem reprezentarea în Parlament a diasporei”, a arătat Orban.

El a arătat că i-a prezentat şefului statului şi o informare detaliată asupra vizitei oficiale efectuate la Bruxelles.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...