Orban: Peste 5 miliarde de euro în perioada 2021-2027 – finanţare europeană pentru infrastructura de apă şi canal

Premierul Ludovic Orban a declarat că valoarea finanţării din fonduri europene pentru infrastructura de apă şi canal pentru perioada 2021 - 2027 ar urma să fie de peste 5 miliarde de euro, subliniind că pentru Guvern creşterea calităţii vieţii cetăţenilor reprezintă un obiectiv fundamental, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 09:23
Orban: Peste 5 miliarde de euro în perioada 2021-2027 - finanţare europeană pentru infrastructura de apă şi canal

„Creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii români reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvernul pe care-l conduc. Folosirea fondurilor europene pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare reprezintă o oportunitate pentru noi ca să asigurăm standarde de viaţă în toate localităţile României la nivelul Uniunii Europene. (…) Astăzi se semnează două noi contracte pentru judeţul Bacău şi pentru judeţul Brăila. Cu aceste două noi contracte, de la preluarea guvernării, putem să spunem că, pe lângă 10 contracte de finanţare care erau semnate în momentul preluării guvernării, încă 10 contracte de finanţare sunt semnate şi ele au fost semnate în mandatul Guvernului pe care-l conduc. Cele 10 contracte de finanţare din fonduri europene a investiţiilor în extinderea reţelelor de apă şi canalizare semnate în mandatul nostru au o valoare de 2,2 miliarde de euro, beneficiază de aceste contracte 212 unităţi administrativ-teritoriale şi 717.000 de locuitori. Mă refer, repet, la cele 10 contracte de finanţare care au fost semnate în mandatul Guvernului pe care-l conduc, adică într-un an de zile”, a spus Ludovic Orban, joi, prezent la semnarea a două contracte de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru judeţele Bacău şi Brăila.

El a subliniat că, anterior, în 6 ani, vechile guverne au semnat 10 astfel de contracte de finanţare din fonduri europene a investiţiilor în extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

De asemenea, a precizat Orban, autorităţile pregătesc alte 12 contracte de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

„Suntem în fază finală pentru încă 12 contracte de finanţare pentru alte 12 judeţe şi ne propunem ca în prima parte a anului 2021 să finalizăm toate procedurile astfel încât să se poată semna contractele de finanţare şi pentru cele 12 judeţe printre care enumăr Braşov, Sibiu, Iaşi, Argeş, Călăraşi, Gorj”, a spus Orban.

El a precizat că valoarea totală a celor 12 contracte care urmează să fie semnate au o valoare de 2,9 miliarde de euro.

„Vor beneficia peste 300 de unităţi administrativ-teritoriale şi 1,5 milioane de cetăţeni români”, a adăugat Orban.

Şeful Executivului a menţionat şi nivelul finanţării investiţiilor în infrastructura de apă şi canalizare în perioada 2021 – 2027.

„În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în infrastructura de apă şi canalizare, pe exerciţiul financiar multianual 2021 – 2027, din Coeziune am alocat o sumă de 3,4 miliarde de euro. De asemenea, am prevăzut finanţarea unor proiecte în acest tip de infrastructură de apă şi canal şi din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare cu o sumă în valoare de 1,5 miliarde de euro. De asemenea, pentru prima oară am gândit un program pentru acele localităţi unde nu este eficient să realizezi reţele de canalizare, am gândit un program pentru care am prevăzut alocarea unei sume de 500 de milioane de euro, pentru a permite realizarea de fose septice în astfel de sate în care nu este eficientă realizarea de reţele de canalizare”, a afirmat Orban.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a oferit detalii privind valoarea contractelor de finanţare a extinderii reţelelor de apă şi canalizare pentru judeţele Bacău şi Brăila.

„Contractul pentru infrastructura de apă şi canalizare la nivelul judeţului Bacău are o valoare de 437 de milioane de euro, sunt beneficiare 41 de unităţi administrativ-teritoriale şi un număr de populaţie beneficiară pentru reţeaua de apă de 78.764 de locuitori. Aşadar, este un contract deosebit de important pentru standardele de locuit şi de viaţă ale locuitorilor judeţului Bacău”, a declarat Boloş.

El a adăugat că valoarea contractului pentru apă şi canalizare la nivelul judeţului Brăila este de 269 de milioane de euro, bani alocaţi pentru 33 de unităţi administrativ-teritoriale beneficiare şi un număr de 57.535 de locuitori beneficiari.

„Aşadar, cele două contracte de finanţare au valoarea de 700 de milioane de euro, un buget impresionant pentru ceea ce înseamnă standardele de locuit la nivelul celor două judeţe, 74 de unităţi administrativ-teritoriale şi 136.000 de locuitori sunt beneficiari ai acestor servicii”, a completat Boloş.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...