Orban: Să creştem capacitatea de testare. Tătaru: Ajungem la 50.000 de teste pe zi

Premierul Ludovic Orban a solicitat, miercuri, creşterea capacităţii de testare pentru COVID-19, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţând că se ajunge la o capacitate de 50.000 de teste pe zi.
Economica.net - mie, 28 oct. 2020, 18:45
Orban: Să creştem capacitatea de testare. Tătaru: Ajungem la 50.000 de teste pe zi

„Am discutat în primul rând de creşterea capacităţii de testare, pe lângă achiziţionarea acestor teste antigen, să creştem în continuare capacitatea de testare pe aparate de tip Real Time PCR. (…) Am o solicitare la DSP să aibă o procedură. Nu trebuie să aglomereze anumite centre, astfel încât să se ajungă la întârzieri, trebuie să fie distribuite uniform astfel încât să se realizeze testările cât mai rapid. În mod normal, ar trebui în 24 de ore de la prelevarea probelor să se efectueze testarea, să se poată comunica diagnosticul cât mai rapid”, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Capacitatea de testare pentru COVID-19 ajunge la 50.000 de teste pe zi, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Avem 141 de puncte de testare. În ordin, mâine dimineaţă, o să mai apară 18 puncte de testare. Avem o capacitate de 50.000 de teste pe zi la toate aceste laboratoare”, a spus Tătaru.

El a adăugat că la Ilfov există rămâneri în urmă în privinţa vitezei de testare.

„Evaluăm în fiecare zi, avem rămâneri în urmă – Ilfovul – şi aici am recomandat şi DSP Ilfov şi DSP Bucureşti, că sunt aceleaşi laboratoare de zone, să redirecţioneze aceste teste către laboratoarele care pot duce la 24 de ore”, a adăugat Tătaru.

Orban: O să discut cu primarul general. Trebuie crescută capacitatea de tratare a bolnavilor de COVID în spitalele din Bucureşti

Premierul Ludovic Orban a mai precizat şi faptul că va discuta cu primarul general, Nicuşor Dan, după ce acesta depune jurământul, pentru a lua decizii privind creşterea capacităţii de tratare a bolnavilor de COVID în spitalele din Capitală, menţionând că nu pot fi mutaţi pacienţi din Bucureşti doar pentru că directorul de la ASSMB nu vrea să susţină acest proces.

„În ceea ce priveşte secţiile de terapie intensivă, părerea mea e că trebuie să fim pregătiţi să mai introducem spitale în structura de spitale COVID sau spitale de suport COVID pentru a creşte capacitatea de tratare în secţiile de terapie intensivă. (…) La Bucureşti, spitalul Ilfov şi Witing nu tratează. La Witing din 16 paturi sunt funcţionale numai şase paturi. La Ilfov e aceeaşi situaţie, nu mai vorbesc de paturile normale, pentru cazuri mai puţin grave. Acestea toate trebuie să funcţioneze la capacitate, la fel şi spitalul Colentina, secţiile de terapie intensivă, plus, trebuie folosite toate paturile care au acces la oxigen şi pentru cazurile intermediare, care nu necesită neapărat tratare imediată. Acestea trebuie gândite rapid”, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de guvern.

El a spus că o să discute joi cu primarul general, Nicuşor Dan, menţionând că sunt 35 de spitale în Bucureşti şi nu pot fi mutaţi bolnavi în altă parte doar pentru că directorul ASSMB nu vrea să susţină creşterea capacităţii de tratare.

„Mâine va depune jurământul domnul primar general (…), o să am o discuţie cu domnul primar general. Ar trebui făcută o operativă şi luate nişte decizii legate de Bucureşti, că avem 35 de spitale în Bucureşti, nu putem să stăm să mutăm bolnavi din Bucureşti că nu vrea directorul de la ASSMB să ne susţină în pregătirea şi creşterea capacităţii de tratare. Aici Bucureştiul trebuie rezolvat şi Malaxa şi toate celelalte structuri pe care le-am gândit în dispozitivul de luptă anti COVID. La Pipera trebuie crescută capacitatea, sunt 500 de paturi şi funcţionează aproximativ 100. (…) Trebuie introdus oxigen. Ce mare filosofie să facă spitalul? Aici trebuie gândit foarte clar. Dacă există o creştere a numărului de cazuri, noi trebuie să ne adaptăm, să punem în funcţie imediat, conform planului, noi secţii de terapie intensivă sau creştem capacitatea în secţiile de terapie intensivă. Am discutat şi la Balş şi la Babeş, unde există cu adevărat capacitatea de a pune în funcţiune noi paturi, îi tot plimbă că nu au avize. Aici DSP trebuie imediat, cu celeritate să avizeze orice solicitare de creştere a capacităţii de tratare”, a subliniat premierul.

Orban a adăugat că pe fiecare regiune trebuie pregătit un număr de paturi care să poată să fie operaţionalizate într-un timp foarte scurt, în 48 de ore, maximum 72 de ore.

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...