UPDATE Statul se pregătește pentru COVID 19: 4.000 de locuri de carantină în toate județele țării. 66 de oameni sunt în carantină în București

Autoritățile au avut mai multe ieșiri publice azi în care au spus care este situația de ultimă oră în ce privește coronavirusul. 4.000 de locuri de carantină instituţionalizată sunt pregătite în toate județele țării. Au fost deja stabilite toate procedurile şi planul de măsuri în cazul unei eventuale epidemii de coronavirus. Tot azi a avut loc și o ședință specială a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe această temă. La această oră nu există niciun caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID 19 în România.
Economica.net - mie, 26 feb. 2020, 12:11
UPDATE Statul se pregătește pentru COVID 19: 4.000 de locuri de carantină în toate județele țării. 66 de oameni sunt în carantină în București

UPDATE 5: Președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Până în acest moment când vă vorbesc nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu acest virus în România. Chiar acum am primit şi rezultatele din Gorj, dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat. (…) Din analiza CSAT s-a constat că instituţiile responsabile au luat la timp măsuri care se impun pentru a evita contaminarea”.

UPDATE 4: Astăzi, Ministerul Sănătății a emis ordin de carantină. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat în conferința ținută alături de Arafat că acest ordin spune că toate persoanele care vin din zone închise – Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia – sunt puse în carantină instituţionalizată. La intrarea în carantină vor fi testaţi, iar la ieşirea din carantină se vor face două teste la diferenţă de 24 de ore, care trebuie să fie negative. (…) După aceea se dă o adeverinţă sanitară de ieşire din carantină. La persoanele asimptomatice care vin din zona extinsă, în afara acestor zone, dar cum este Italia în provincia Lombardia şi Veneto, în afara celor 11 comune, vor fi izolate voluntar la domiciliu atât ei, cât şi familiile lor. După perioada de 14 zile, vor beneficia şi ei de acea adeverinţă şi de concediu medical atât ei, cât şi familiile lor, conform OUG 158/2005, adăugând că şi elevii vor primi scutiri medicale.

UPDATE 3: Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema coronavirusului s-a încheiat, miercuri, la Palatul Cotroceni, după o oră de discuţii. Președintele va ieși cu declarații.

UPDATE 2: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat într-o conferință de presă specială că sunt 4.000 de locuri de carantină în toată țara, puse la dispoziție de autoritățile locale sau alte autorități. 

Între altele, Arafat a spus că sunt 66 de persoane carantinate numai în București. El a maispus că virusul se poate identifica în doar 3 ore de la prelevarea probelor de analiză. La această oră nu există niciun caz de îmbolnăvire cu COVID 19 în România.

UPDATE 1: Chiar la această oră, președintele Klaus Iohannis și membrii guvernului sunt strânși la o ședință specială a Consiliului Suprem de  Apărare a Țării pe tema pregătirilor pentru COVID 19.

Textul initial:

Orban a subliniat că a considerat o prioritate lupta împotriva coronavirusului, respectiv prevenţia şi combaterea posibilei răspândiri a acestuia.

„Am luat decizii care ţin de persoanele care vin din zonele afectate (…). Sunt măsuri care sunt considerate severe, dar după părerea mea erau necesare, şi anume de a introduce în carantină instituţionalizată pe toţi cei care vin din localităţile de focar şi care sunt supuse măsurilor de închidere, practic, a localităţilor. De asemenea, de a ţine carantină sub forma izolării la domiciliu pe cei care vin din zonele cu cazuri de coronavirus. Avem pregătite în fiecare judeţ locaţii pentru această carantină instituţionalizată. De asemenea, suntem pe finalul procedurii de achiziţie a tuturor materialelor, echipamentelor substanţelor necesare în cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului Finanţelor”, a declarat Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL.

El a adăugat că Guvernul lucrează „constant”.

„Lucrăm constant. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a avut întruniri de câte ori a fost necesar. Există celulă de criză, grup de comunicare constituit pentru a comunica oficial toate informaţiile care sunt necesare a fi comunicate public. Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, avem toate procedurile şi tot planul de măsuri stabilit şi ne adaptăm la orice fel de situaţie”, a afirmat Ludovic Orban. 

Te-ar mai putea interesa și
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, vaccinurile urmând a fi livrată pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni,...
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
Numărul persoanelor care au optat pentru transportul aerian de pasageri a scăzut anul trecut cu 69%, de la 23.193.300 pasageri ...
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Operatorul privat de transport feroviar Sofrans va introduce trenuri către Constanța în mai puțin de două luni, iar ...