Orban: Taxele de criză impuse companiilor ar putea rămâne în vigoare încă un deceniu

Taxele de criză impuse de Ungaria companiilor din unele sectoare economice, precum energetic, retail, bancar şi telecomunicaţii, ar putea rămâne în vigoare încă un deceniu, astfel încât să permită statului ungar să-şi reducă îndatorarea la 50% din PIB, a declarat premierul ungar, Viktor Orban.
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 11:50
Orban: Taxele de criză impuse companiilor ar putea rămâne în vigoare încă un deceniu

Politicile economice obişnuite nu funcţionează atunci când toată lumea este în criză, astfel că Ungaria a avut nevoie de măsuri neortodoxe, a spus Orban, într-un interviu acordat cotidianului american Wall Street Journal.

„Când ai probleme, când vecinii tăi sunt loviţi şi ei de criză, nu funcţionează implementarea unor politici economice standard. Sunt necesare măsuri cu ţinte clare. Oamenii afirmă că astfel de politici sunt neortodoxe. Dacă ai o perspectivă mai pozitivă, sunt inovative. În orice caz au ţinte clare”, a spus premierul.

Ungaria a avut o îndatorare de 79,2% din PIB anul trecut, în scădere uşoară, însă, faţă de nivelul maxim de 81,8% atins în 2010.

Îndatorarea trebuie să coboare la 50% din PIB, iar, până la momentul respectiv, guvernul „pur şi simplu nu poate schimba structura veniturilor la buget”, a spus Orban.

„Când am atins acest nivel şi avem garanţia că deficitul bugetar nu duce la creşterea îndatorării, totul poate fi renegociat. Îndatorarea va rămâne provocarea majoră în viitor, astfel că ţările cu datorii mai mari de 50% din PIB sunt în pericol, cele cu peste 60% sunt în pericol iminent, iar cele cu peste 90% trebuie să înceapă să se roage”, a declarat şeful guvernului ungar.

Întrebat dacă asta înseamnă că diversele taxe de criză trebuie să rămână active până la reducerea îndatorării, premierul a răspuns: „Sistemul de taxe cu ţinte – da”.

Ungaria ar putea coborî îndatorarea la 50% din PIB în zece ani sau chiar mai repede dacă situaţia economică a zonei euro se îmbunătăţeşte.

„Dacă zona euro ar merge mai bine, ar putea avea loc în zece ani, dacă ar evolua foarte bine, atunci am putea ajunge la acest rezultat în şase sau chiar cinci ani”, a spus el.

Orban a folosit taxe speciale asupra sectoarelor bancar, energetic, retail şi telecomunicaţii pentru a acoperi găuri din bugetul Ungariei. Aceste taxe, împreună cu naţionalizarea activelor fondurilor private de pensii, au afectat încrederea investitorilor. Ungaria a reuşit, însă, să scape în acest an, alături de alte state, de procedura de deficit excesiv derulată de Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...