Orban: Ungaria va căuta sprijin extern pentru închiderea graniţei cu Croaţia

Ungaria va căuta sprijin din partea celorlalte state din Grupul de la Vişegrad, dar şi la Zagreb, pentru eforturile sale de a bloca afluxul de migranţi la graniţa cu Croaţia, înainte de închide zona verde de la frontieră, a declarat prim-ministrul Viktor Orban, într-o conferinţă de presă la Viena, transmit MTI şi Reuters.
Economica.net - vin, 25 sept. 2015, 12:23
Orban: Ungaria va căuta sprijin extern pentru închiderea graniţei cu Croaţia

‘Aceasta va fi marea problemă a următoarelor zile şi săptămâni, (şi) voi încerca să obţin sprijin’ pentru rezolvarea ei, a afirmat Orban, după discuţiile avute cu cancelarul austriac Werner Faymann şi cu vicecancelarul Reinhold Mitterlehner.

Ungaria va lua o decizie cu privire la ‘sigilarea’ graniţei sale cu Croaţia numai după consultări menite să strângă sprijin pentru această măsură, Viktor Orban anunţând în acest scop şi deplasarea unor membri ai guvernului său în ţara vecină.

‘Aşa cum înţeleg eu lucrurile acum, chiar dacă nu din toată inima, Austria recunoaşte că Ungaria, dacă vrea să respecte acordurile internaţionale, ar trebui să aplice controale de-a lungul graniţei croato-ungare’, a spus Viktor Orban.

El a mai explicat că Budapesta a avut iniţial două opţiuni. Prima era de a deschide un coridor pentru migranţi spre Austria, aşa cum i-a fost recomandat de Croaţia, însă varianta a fost respinsă de Austria pe motiv că ar încălca legislaţiile europeană şi internaţională. În consecinţă, singura opţiune rămasă Budapestei este de a înfiinţa un sistem de patrulare între Ungaria şi Croaţia, propunere acceptată de Austria.

În opinia lui Orban, protejarea graniţei de sud a Ungariei este esenţială pentru apărarea frontierelor Austriei, Bavariei şi întregii Europe, iar dacă această protecţie eşuează, Spaţiul ‘Schengen este pierdut’, iar Austria şi Germania se vor confrunta cu un aflux zilnic de 10.000 de imigranţi în următoarele luni.

Ridicarea unui gard la frontiera cu Croaţia constituie o ‘dilemă politică’, întrucât acest stat este membru al UE, dar nu şi al Spaţiului Schengen, a afirmat premierul ungar. Apartenenţa la acest spaţiu vine nu doar cu avantaje, ci şi cu obligaţii, pe care Ungaria este pregătită să şi le asume, a adăugat Orban.

În aceeaşi conferinţă de presă, susţinută la ambasada ungară la Viena, Viktor Orban a susţinut că guvernul său nu are în plan să construiască un gard la graniţa cu Slovenia, afirmând că în prezent au loc lucrări de ‘curăţare’ a fâşiei de teren de la frontieră, pentru a permite apoi desfăşurarea de echipamente mobile. Dat fiind că Slovenia este membră a Spaţiului Schengen, acolo nu ar trebui construit nimic care să nu poată fi înlăturat într-o singură zi, a explicat Orban.

Joi, agenţia MTI a transmis că poliţişti şi militari ungari lucrau la instalarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Slovenia, la punctul de frontieră Tornyiszentmiklos-Pince, la intersecţia între autostrăzile M70 din Ungaria şi A5 din Slovenia, ca şi la un punct de trecere construit la câteva sute de metri de autostradă.

Au fost instalate porţi de oţel mobile, iar soldaţii întindeau trei garduri paralele de sârmă ghimpată de-a lungul zonelor verzi, a relatat corespondentul MTI.

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...