Ordonanţa privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 a fost adoptată – Analiză

Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână mai multe proiecte importante printre care cel pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 - medici rezidenţi, personal didactic şi aleşi locali - şi cel privind revenirea clasei a IX-a la liceu şi a respins moţiunea simplă pe tema deszăpezirii depusă de deputaţii opoziţiei.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 11:32
Ordonanţa privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 a fost adoptată - Analiză

Ordonanţa de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor salariale ale personalului bugetar pentru anul 2014, precum şi promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă menţinerea unor măsuri fiscal-bugetare care şi-au încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2013.

Totodată, se reglementează acordarea unei burse de rezident în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei.

De asemenea, se prevede majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învăţământului preuniversitar şi universitar cu o vechime în învăţământ de până la 6 ani.

Potrivit unui amendament al vicepremierului Liviu Dragnea, prin excepţie de la prevederile art. 1, începând cu data de 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, indemnizaţiile se stabilesc potrivit prevederilor Legii-cadru 284/2010, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în anexa nr. I – funcţiile de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale la Legea 284/2010, cu modificările ulterioare, cu valoare de referinţă de 600 de lei.

Un alt proiect adoptat de deputaţi este OUG 117/2013 privind modificarea Legii educaţiei naţionale, care prevede, printre altele, revenirea clasei a IX-a la liceu şi creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a explicat că OUG 117 ‘legiferează menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani, clasa pregătitoare, clasele I-VIII şi clasele a IX-a şi a X-a, acordarea dreptului absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă’.

Actul normativ introduce o serie de precizări cu privire la învăţământul postliceal şi la clasa pregătitoare.

‘Un element foarte important este acela prin care se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional, înlăturându-se o discriminare existentă până acum în lege’, a subliniat Costoiu.

O altă prevedere a ordonanţei reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenelor de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a cincea din anul 2015-2016.

‘Se extinde cadrul general pentru subvenţionarea cursurilor aferente frecventării liceului şi pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate’, a precizat ministrul.

Extinderea de la trei la şase ani a dreptului cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar pe baza rezultatelor obţinute la examenul de titularizare este o altă modificare introdusă prin OUG 117.

OUG 117 mai prevede, de asemenea, ca Biblioteca pedagogică să devină secţie distinctă a Bibliotecii Centrale Universitară.

Moţiunea simplă ‘Îmbogăţirea baronilor PSD-PNL sau reţeta teleînzăpezirii marca Ponta’, iniţiată de PDL şi PP-DD la adresa ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a fost respinsă de Camera Deputaţilor.

Semnatarii moţiunii simple îi cereau ministrului delegat Dan Şova să prezinte un raport complet privind costurile deszăpezirii în perioada 24 – 31 ianuarie, contractele care au fost încheiate şi procedura de licitaţie prin care acestea au fost atribuite.

De asemenea, autorii moţiunii solicitau Guvernului să reia proiectul de achiziţie a utilajelor de deszăpezire pentru reţelele europene rutiere, feroviare şi navale de pe teritoriul României prin fonduri europene nerambursabile, verificarea de către Corpul de Control al prim-ministrului a modului în care au fost încheiate contractele de deszăpezire şi demararea procedurilor pentru angajarea unui management privat, profesionist la CNADNR.

În şedinţa de luni în care a fost dezbătută moţiunea deputatul PDL Alexandru Nazare i-a oferit ministrului Dan Şova un cântar ‘cu care să cântărească zăpada’ şi i-a îndemnat pe deputaţii PNL să voteze alături de democrat-liberali moţiunea simplă pe tema deszăpezirii.

La rândul său, Dan Şova i-a oferit deputatului PDL Alexandru Nazare calculele privind cantitatea de zăpadă strânsă la deszăpezire.

Liderul grupului parlamentar al PP-DD, Daniel Fenechiu, a citit de pe un panou pe care l-a adus în plenul Camerei Deputaţilor mai multe mesaje, unele dintre ele în rime, în susţinerea moţiunii simple iar deputatul PNL Mihai Lupu a declarat că moţiunea a fost un gest sortit eşecului încă de la început, el anunţând că liberalii vor vota împotrivă.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...