Organizaţiile membre Pro Agro din sectorul laptelui cer un preţ minim garantat la achiziţia laptelui

Organizaţiile membre ale Federaţiei Naţionale Pro Agro din sectorul laptelui cer un preţ minim garantat la achiziţia laptelui, acesta fiind una dintre soluţiile la problemele cu care se confruntă sectorul, potrivit unui comunicat de presă al federaţiei, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 21 mart. 2016, 18:21
Organizaţiile membre Pro Agro din sectorul laptelui cer un preţ minim garantat la achiziţia laptelui

Cu privire la lipsa unei strategii de protejare a fermierilor în faţa fluctuaţiilor preţului de achiziţie la lapte-materie primă, organizaţiile propun promovarea şi adoptarea unei hotărâri la nivel european prin care să se asigure un preţ minim garantat la achiziţia laptelui – materie primă. Acest preţ minim garantat trebuie să fie stabilit în cadrul fiecărei ţări membre UE, ţinând cont de specificul fiecăreia, din punct de vedere al preţului furajelor, al forţei de muncă, inputurilor, utilităţilor etc.

Fermierii mai solicită promovarea consumului produselor lactate româneşti, prin campanii de publicitate naţionale, atât în media cât şi în magazine şi hipermarketuri, precum şi aplicarea Legii 297/2013, întărind puterea de negociere a producătorilor de lapte.

În ceea ce priveşte lipsa unei strategii de identificare de noi pieţe de desfacere pentru vânzarea de animale vii şi produse din carne/lapte, care ar putea reprezenta o alternativă de venit la cele obţinute din vânzarea laptelui, aceştia propun formarea unui grup de acţiune din rândul reprezentanţilor fermierilor, ai MADR, ANSVSA, precum şi MAE, care împreună să identifice cumpărătorii din diferite ţări, dar şi comunicarea eficientă între autorităţile sanitar veterinare din aceste ţări şi ANSVSA, în vederea stabilirii condiţiilor de export/import.

Fermierii mai propun identificarea problemelor sanitare veterinare din România, eliminarea lor urgentă, dar şi comunicarea eficientă cu OIE, astfel încât România să aibă statut de ţară indemnă la bolile care ar putea opri exportul. Organizaţiile propun promovarea calităţii cărnii şi a produselor din carne şi lapte, obţinute de la vacile născute şi crescute în România, în cadrul diferitelor expoziţii, simpozioane, seminarii etc.

Referitor la lipsa unei strategii de eficientizare a activităţii fermierilor crescători de vaci de lapte din România, necesară dezvoltării durabile a sectorului, dar şi în competiţia inter-europeană cu alţi fermieri, una dintre soluţiile propuse vizează investiţii în genetică, prin programe anuale de achiziţie de animale de rasă cu origine cunoscută, în vederea creşterii efectivului matca cu performanţe ridicate.

Fermierii propun investiţii în tehnologie, prin programe anuale de achiziţie de echipamente de fermă care pot duce la creşterea productivităţii, dar şi la încadrarea unui număr mai mare de fermieri în condiţiile cerute de C.O.P. şi R.G., fapt care ar determina obţinerea ajutorului voluntar cuplat (250 euro/cap de vaca de lapte). Aceştia mai recomandă transferul forţei de muncă de la generaţia îmbătrânită la cea tânără, prin programe de finanţare, şcolarizare, educare prin exemple pozitive (înfiinţarea de ferme model în diferite regiuni ale ţării).

Fermierii mai solicită introducerea unei scheme de calitate pe liniile directoare, aplicată şi de Ungaria, prin care se acordă bonificaţie producătorilor de lapte 0,50 bani/litru.

‘Cerem autorităţilor să facă demersurile necesare pentru implementarea măsurilor propuse dacă nu doresc ca sectorul creşterii bovinelor pentru lapte să devină istorie în România’, se menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...