Orice creştere a redevenţelor ar trebui contrabalansată cu măsuri de încurajare a industriei – ROPEPCA

Orice creştere a nivelului redevenţelor şi/sau aplicare a unor taxe suplimentare asupra industriei petroliere ar trebui contrabalansată de introducerea unor măsuri de încurajare menite să reducă impactul asupra fluxurilor de capital şi a randamentelor capitalului învestit, pentru a susţine industria onshore de petrol şi gaze din România prin recunoaşterea costurilor investiţionale, consideră reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră ('ROPEPCA').
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 12:46
Orice creştere a redevenţelor ar trebui contrabalansată cu măsuri de încurajare a industriei -  ROPEPCA

‘Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (‘ROPEPCA’) a urmărit dezbaterile publice cu privire la cadrul fiscal aplicabil industriei de ţiţei şi gaze şi la modificările fiscale apărute în ultimii doi ani. În acest context, ROPEPCA subliniază necesitatea şi importanţa unor consultări cât mai largi pentru identificarea contribuţiilor care să îmbunătăţească situaţia din industria de petrol şi gaze, cât mai curând posibil’, se menţionează într-un comunicat al ROPEPCA, remis, luni, Agerpres.

În acest scop, ROPEPCA a transmis factorilor de decizie din Guvern, Parlament şi autorităţilor de reglementare în domeniul energetic o Scrisoare de Poziţie în care aminteşte câteva elemente importante care ar putea fi atinse în cadrul dialogului dintre autorităţi şi reprezentanţii industriei.

Reprezentanţii asociaţiei semnalează că, la sfârşitul anului 2014, clauza de stabilitate a regimului fiscal aplicabil industriei de petrol şi gaze în conformitate cu prevederile Legii nr. 555/ 2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom S.A. va expira şi, ca urmare, în ultimul an diverse variante privind revizuirea sistemului aplicabil redevenţelor petroliere au fost discutate în media de către reprezentanţii Guvernului.

‘Astfel, s-a discutat ca opţiune adaptarea regimului fiscal la realităţile actuale ale industriei, şi anume niveluri specifice de redevenţe diferenţiate în funcţie de tipul de concesiuni, resurse minerale şi perimetre petroliere (de exemplu, resurse convenţionale vs neconvenţionale, operaţiuni offshore vs. Onshore etc)’, se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii ROPEPCA subliniază că taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din industria de petrol şi gaze, introdusă la începutul anului 2013, ar expira până la sfârşitul anului 2014, dar nu sunt informaţii certe cu privire la aplicabilitatea şi în anul fiscal următor.

Aceştia mai arată că introducerea taxei pe construcţii speciale în 2014, fără o consultare prealabilă a industriei, a generat impedimente serioase operatorilor, forţaţi astfel să suporte o impunere fiscală suplimentară, iar anunţarea de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a organizării în viitorul apropiat a unei noi runde de licitaţie publică pentru concesionarea unor perimetre petroliere, în lipsa unui regim fiscal clar, poate diminua apetitul investiţional.

ROPEPCA a fost înfiinţată în 2013 şi numără 17 membri.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Enel: Deficitul de personal şi de materiale de bază încetinesc tranziţia energetică
Şeful Enel: Deficitul de personal şi de materiale de bază încetinesc tranziţia energetică
Deficitul de personal şi de materiale de bază sunt principalele constrângeri ale ritmului tranziţiei energetice pentru principalii furnizori de energie electrică, cum ar fi Enel SpA, cea mai......
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor ...
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...