1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 9 º

News

Oros: Soluţia realistă pentru criza de forţă de muncă responsabilă şi calificată în agricultură este învăţământul agricol dual

Învăţământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenţii economici şi instituţiile de învăţământ, reprezintă soluţia realistă pentru criza forţei de muncă responsabile şi calificate în agricultură, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

10 dec, 2019 | Agerpres

Acesta a avut marţi o întâlnire cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos (Olanda) în România, Roelof van Ees, al cărei scop a fost de a discuta subiecte ce vizează învăţământul agricol românesc şi situaţia reală a acestuia, măsuri pentru relansarea învăţământului tehnic în România, promovarea experienţei olandeze în domeniu, conform unui comunicat al MADR, remis marţi AGERPRES.

"Soluţia realistă pentru criza de forţă de muncă calificată şi responsabilă în agricultură este învăţământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenţii economici şi instituţiile de învăţământ. În acest fel, elevii ar beneficia de o pregătire practică corespunzătoare şi de angajare imediat după absolvire, iar agenţii economici parteneri (ferme, unităţi de procesare etc.) şi-ar putea forma viitorii angajaţi, iar rezultatele ar apărea într-un timp scurt şi cu costuri reduse", a afirmat Adrian Oros.

Atât ministrul Adrian Oros, cât şi Roelof van Ees au împărtăşit ideea că în domeniul agricol rezultatele pot fi atinse într-un timp scurt, dacă se creează premisele unei educaţii bine fundamentate.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti apreciază că zonele rurale din România au un potenţial ridicat, cunoscută fiind fertilitatea solului, iar Olanda poate pune la dispoziţia ţării noastre toate resursele necesare pentru o cooperare cât mai strânsă între parteneri în ceea ce priveşte educaţia agricolă, în contextul în care cadrul general de colaborare este stabilit.

În cadrul târgului INDAGRA 2019, România şi Olanda au încheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educaţiei agricole. Prin acest acord, învăţământul agricol românesc va beneficia de sprijin din partea unor instituţii de învăţământ din Olanda, cele două state urmând să desfăşoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienţă şi transfer de know-how pentru o agricultură circulară - un model de agricultură sustenabilă. În acest sens, învăţământul agricol din România va avea oportunitatea de a învăţa şi de a identifica soluţii inspirate din bunele practici ale sistemului de învăţământ olandez.

Etapa următoare necesită planuri concrete de acţiune şi măsuri astfel încât parteneriatul dintre România şi Olanda să fie pus în practică prin programe şi proiecte. În acest sens, Roelof van Ees i-a adresat ministrului Adrian Oros invitaţia de a efectua o vizită în Olanda pentru a vedea la faţa locului expertiza de care dispune această ţară şi ceea ce are de oferit în mod concret în privinţa învăţământului agricol, se menţionează în comunicat.

La rândul său, ministrul Adrian Oros a mulţumit pentru sprijinul acordat de Olanda acestei cooperări, apreciind că lucrul în echipe mixte româno-olandeze poate conduce la rezultate concrete, iar România poate câştiga know-how şi, în timp, poate demara proiecte de succes ce vor conduce la reformarea sistemului educaţional agricol.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO