OSCE ar putea trimite, începând de astăzi, o misiune de observatori în Ucraina – sursă americană

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ar putea trimite, chiar începând de miercuri, o misiune de observatori în Ucraina, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Daniel Baer, citat de RIA Novosti.
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 08:25
OSCE ar putea trimite, începând de astăzi, o misiune de observatori în Ucraina - sursă americană

Potrivit reprezentantul SUA, OSCE a decis marţi trimiterea unui grup de observatori în Ucraina, care se va deplasa în special în Crimeea, pentru a evalua situaţia din peninsula rusofonă din sudul Ucrainei în contextul tensiunilor din regiune apărute după schimbarea de putere de la Kiev.

Ambasadorul Daniel Baer anunţa la începutul acestei săptămâni, la o reuniune specială la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, că SUA solicită trimiterea ‘imediată’ în Ucraina a unei misiuni de observatori OSCE, care ”să asigure protejarea drepturilor minorităţilor’ şi ‘să supravegheze respectarea integrităţii teritoriale’.

La rândul său, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ministrul de externe elveţian Didier Burkhalter, declara luni la Geneva că doreşte să trimită o misiune în Ucraina pentru o anchetă asupra ‘incidentelor’ care au avut loc în această ţară.

Rusia, acuzată de SUA că încearcă să caute un ‘pretext’ pentru ‘invadarea Ucrainei’, aşa cum a declarat marţi la Kiev secretarul de stat John Kerry, se opune însă unei ‘medieri forţate’ pentru soluţionarea situaţiei din Crimeea.

În acest context tensionat, şeful diplomaţiei americane urmează să se întâlnească miercuri la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu ocazia unei reuniuni organizate de preşedintele francez Francois Hollande în problema Libanului.

În prima sa luare de poziţie faţă de criza de la Kiev, preşedintele rus Vladimir Putin a negat marţi implicarea rusă în Ucraina şi a denunţat ‘o lovitură de stat’ împotriva ‘preşedintelui legitim’ Viktor Ianukovici. Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că trimiterea de trupe ruse în Crimeea ‘nu este necesară, pentru moment’, adăugând însă că o astfel de opţiune există, întrucât Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la ‘toate mijloacele’ pentru protejarea cetăţenilor săi din această fostă republică sovietică, în special din Crimeea unde 60% din locuitori sunt de origine rusă.

Situaţia din Crimeea rămâne însă tensionată, Ministerul Apărării de la Kiev anunţând marţi seara că militarii ucraineni ar fi respins, fără să facă uz de armă, un atac al forţelor ruse, care ar fi încercat să captureze un vas de război ucrainean. Potrivit aceluiaşi minister, nave ruseşti ar continua să blocheze vasele ucrainene la Sevastopol, unde îşi are baza şi Flota rusă la Marea Neagră.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...