OSCE: Creşte numărul punctelor fierbinţi de-a lungul zonei de conflict din estul Ucrainei

Luptele din Ucraina s-au intensificat în zonele unde nu existau decât violenţe răzleţe după armistiţiul fragil intrat în vigoare în luna februarie, a declarat adjunctul şefului misiunii de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) în Ucraina, relatează DPA.
Economica.net - sâm, 13 iun. 2015, 12:12
OSCE: Creşte numărul punctelor fierbinţi de-a lungul zonei de conflict din estul Ucrainei

‘Asistăm la o escaladare’, a declarat vineri, pentru DPA, Alexander Hug, în timpul unei vizite la sediul OSCE din Viena. ‘Am observat o creştere a numărului de puncte fierbinţi’, a spus el.

Nu doar că numărul locurilor unde se înregistrează lupte este tot mai mare, dar aceste puncte sunt toate în oraşe, ceea ce face ca bilanţul victimelor să crească, a spus Hug.

În contextul în care, în ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat, Hug a declarat că observatorii OSCE au văzut cum atât armata ucraineană, cât şi separatiştii proruşi au săpat tranşee pentru a-şi fortifica partea lor din apropierea liniei de conflict. Mai mult, cele două părţi au crescut numărul minelor de teren.

În plus, armata ucraineană şi rebelii susţinuţi de Rusia au încălcat armistiţiul din februarie prin aducerea de armament greu aproape de zona de conflict şi prin folosirea acestuia, în loc de a-şi respecta angajamentul de a-l retrage.

‘Există indicii clare că în acest moment există un trend invers’, a spus Hug.

Acordul de la Minsk din februarie, între puterea de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, a fost mediat de Germania, Franţa şi Rusia. Armistiţiul cerea încetarea luptelor, retragerea armelor grele şi crearea unei zone demilitarizate.

Totuşi, deşi au scăzut în intensitate, luptele nu au încetat. Iar evaluarea OSCE indică faptul că situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Escaladarea situaţiei a dus la creşterea numărului de victime printre civili şi combatanţi, precum şi la distrugerea infrastructurii civile.

În pofida acestui trend negativ, Hug a insistat că acordul de la Minsk nu a murit, precizând că părţile implicate în conflict au continuat discuţiile. ‘Faptul că toată lumea vorbeşte cu toată lumea este un semn bun’, a spus el.

OSCE are desfăşuraţi în prezent circa 370 de observatori militari neînarmaţi în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei. Observatorii au ca sarcină să monitorizeze respectarea armistiţiului fragil şi facilitarea dialogului între părţile implicate în conflict.

Peste 6.400 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei din aprilie 2014, potrivit ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...