OSCE: Situaţia se deteriorează în Donbas

Situaţia privind securitatea în estul Ucrainei se deteriorează, în special în zona aeroportului din Doneţk şi a localităţilor Peski şi Gorlovka (regiunea Doneţk), potrivit unui raport al misiunii de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în zona de conflict, citat de Interfax.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 08:03
OSCE: Situaţia se deteriorează în Donbas

Misiunea de monitorizare a OSCE constată, conform acestui raport, o agravare a situaţiei în regiunile Doneţk şi Lugansk, teatrul confruntărilor între armata guvernamentală ucraineană şi insurgenţii proruşi, unde la 9 decembrie a intrat în vigoare un aşa-numit ‘regim al tăcerii’, după ce armistiţiul decretat la 5 septembrie de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a fost respectat în totalitate de niciuna din părţi, scrie Agerpres.

Raportul subliniază de asemenea multiplicarea cazurilor de deschidere a focului de ambele tabere.

Astfel, reprezentanţii grupurilor rus şi ucrainean din cadrul acestei misiuni de monitorizare a OSCE au indicat 38 de tiruri în primele două zile ale noului an, din arme de calibru mic, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, în zona aeroportului din Doneţk şi în perimetrul localităţilor Peski şi Gorlovka.

Ca urmare a violenţelor, un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi şapte au fost răniţi în luptele pentru controlul aeroportului din Doneţk, punct strategic ocupat în continuare de armata ucraineană.

În acelaşi timp, trei civili şi-au pierdut viaţa şi încă trei au fost răniţi la Gorlovka, dar misiunea OSCE nu a putut să verifice această informaţie.

În tabăra rebelilor, un purtător de cuvânt anunţase anterior că forţele guvernamentale au bombardat în ultimele 24 de ore un cartier de Doneţk, subliniind că au murit civili, dar fără să indice numărul acestora, potrivit RIA Novosti.

Situaţia rămâne tensionată în oraş, a declarat la rândul său şeful de stat major adjunct al insurgenţilor din Donbas, Eduard Basurin.

Pe acest fond tensionat, o reuniune asupra crizei ucrainene a fost anunţată pentru luni la Berlin în aşa-numitul ‘format Normandia’ (Rusia, Ucraina, Franţa, Germania) la nivel de directori politici. Pe agenda discuţiilor – protocolul de la Minsk şi modalităţile de punere în aplicare a prevederilor acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...