OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții

OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează să continue şirul de achiziţii care l-au transformat într-o forţă regională, a declarat directorul general Sandor Csanyi (foto) într-un interviu pentru Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 07 dec. 2023, 20:46
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții

„Trebuie să avem noi planuri pentru piaţa din afara Ungariei, pentru că Ungaria este o piaţă mică. Dacă există o bancă de vânzare într-o ţară unde avem o prezenţă, suntem interesaţi”, a declarat Csanyi.

Aceste comentarii scot în evidenţă faptul că Csanyi, care este la conducerea OTP din 1992, nu a încheiat încă activităţile de fuziuni şi achiziţii. Sub conducerea sa, OTP a crescut rapid preluând mai multe bănci din Europa de Est, începând din 2016, în principal din Balcani, triplând în această perioadă activele grupului până la peste 100 de miliarde de euro.

Însă, tranzacţiile nu sunt o stradă cu sens unic pentru grupul ungar, în condiţiile în care OTP vrea să iasă în paralel de pe pieţele unde eforturile sale de a deveni una dintre principalele bănci nu au dat rezultate. Ultimul exemplu este România, unde OTP este doar a 10-a bancă. Potrivit Bloomberg, OTP este în discuţii avansate pentru a-şi vinde afacerile din România către Banca Transilvania SA. OTP nu a vrut să facă comentarii cu privire la o potenţială vânzare a afacerilor din România.

Economica.net a scris în urmă cu o lună că tranzacția dintre OTP Bank și Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort. OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru sucursala sa din România.

În pofida celor două achiziţii încheiate în acest an, rezervele de capital ale OTP sunt cu mult peste cerinţele organismelor de reglementare graţie creşterii profiturilor. Asta înseamnă că grupul ungar are bani de cheltuit, de exemplu pentru mai multe achiziţii. O altă modalitate prin care OTP îşi poate utiliza lichidităţile este să îşi recompenseze acţionarii prin dividende sau răscumpărări de acţiuni. Potrivit calculelor Bloomberg, OTP a plătit în acest an dividende în valoare de aproximativ 240 de milioane de dolari şi prognozele arată că anul următor vor creşte până la 290 de milioane de dolari.

Ultima tranzacţie încheiată de OTP este şi prima sa preluare din afara Europei, prin preluarea Ipoteka Bank din Uzbekistan. Este posibil ca aceasta să fie doar prima salvă din expansiunea pe piaţa din Asia Centrală, a spus Csanyi în interviul pentru Bloomberg. Noi achiziţii ar putea fi făcute în Azerbaidjan, Georgia şi Kazahstan, a spus şeful OTP.

Sursa foto: Csanyialapitvany.hu

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...