OTP Bank România şi-a redus pierderea la nouă luni, după ce a revenit pe profit în trimestrul trei

OTP Bank România şi-a redus cu 14% pierderea înregistrată în primele nouă luni ale anului, la 1,7 miliarde de forinţi (5,7 milioane de euro), după ce a revenit pe profit în trimestrul al treilea, în contextul unui cost mai mic al riscului şi al îmbunătăţirii profitului operaţional.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 16:48
OTP Bank România şi-a redus pierderea la nouă luni, după ce a revenit pe profit în trimestrul trei

Banca a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut o pierdere de 1,97 miliarde de forinţi (6,63 milioane de euro). Anterior rezultatului pozitiv din trimestrul al treilea, OTP Bank România a raportat pierderi timp de patru trimestre consecutiv.

Provizioanele pentru eventuale pierderi din credite neperformante au scăzut cu 4%, la 6,69 miliarde de forinţi (22,5 milioane de euro), se arată într-un raport al grupului ungar OTP.

Profitul operaţional a crescut cu 2%, la 5,11 miliarde de forinţi (17,2 milioane de euro), reflectând măsurile stricte de control al costurilor adoptate pentru a compensa declinul veniturilor, se arată în raport.

Banca a redus cheltuielile operaţionale cu 2% în primele nouă luni, la 9,77 miliarde de forinţi (33,6 milioane de euro). Economiile au fost obţinute în principal prin costuri mai mici cu personalul şi chiriile.

Veniturile totale au scăzut cu 1%, la 14,9 miliarde de forinţi (51,2 milioane de euro), în urma declinului încasărilor nete din dobânzi cu 8%, la 10,9 miliarde de forinţi (37,5 milioane de euro). Veniturile nete din taxe şi comisioane au crescut cu 26%, la 1,47 miliarde de forinţi (5 milioane de euro), iar veniturile nete din alte surse au urcat cu 22%, la 2,5 miliarde de forinţi (8,6 milioane de euro).

În trimestrul al treilea, OTP Bank România a înregistrat profit de 577 milioane de forinţi (1,95 milioane de euro), faţă de o pierdere de 1,72 miliarde de forinţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Revenirea pe profit a fost determinată de declinul provizioanelor, dar şi de rezultatul operaţional mai bun al băncii.

Provizioanele pentru credite neperformante au scăzut cu 52% în trimestrul al treilea, la 1,49 miliarde de forinţi (5 milioane de euro).

Câştigul operaţional al subsidiarei româneşti a crescut cu 52% în intervalul iulie-septembrie, la 2,1 miliarde de forinţi (7,1 milioane de euro). Veniturile totale au avansat cu 15%, la 5,22 miliarde de forinţi (17,6 milioane de euro).

Veniturile nete din dobânzi au consemnat un declin de 2%, la 3,17 miliarde de forinţi (10,7 milioane de euro). Veniturile nete din taxe şi comisioane au urcat cu 64%, la 533 milioane de forinţi (1,8 milioane de euro), iar cele din alte surse (excluzând dobânzi) au avansat cu 57%, la 1,51 miliarde de forinţi (5,1 milioane de euro).

Cheltuielile operaţionale au stagnat la 3,15 miliarde de forinţi (10,64 milioane de euro).

Activele totale ale OTP Bank România au scăzut cu 2%, de la 461,46 miliarde de forinţi (1,59 miliarde de euro) la sfârşitul anului trecut la 453,7 miliarde de forinţi (1,52 miliarde de euro) în septembrie.

Depozitele au urcat cu 23%, de la 155,35 miliarde de forinţi (533,8 milioane de euro) la sfârşitul anului trecut la 191,6 miliarde de forinţi (642,9 milioane de euro) în septembrie, evoluţie datorată în mare parte atragerii unui depozit important pe segmentul corporate, potrivit raportului OTP.

Depozitele clienţilor de retail au urcat cu 8% faţă de decembrie, la 142,1 miliarde de forinţi (476,8 milioane de euro), în timp ce pe corporate au avansat cu 82%, la 49,5 miliarde de forinţi (166 milioane de euro).

În acelaşi interval, soldul brut al creditelor a avansat cu 3%, de la 392,61 miliarde de forinţi (1,35 miliarde de euro) la finele anului trecut la 402,46 miliarde de forinţi (1,35 miliarde de euro).

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

(Sumele în euro au fost calculate la cotaţiile medii, disponibile în raportul OTP, de 297 forinţi/1 euro pentru primele nouă luni din 2013; 296 forinţi/1 euro pentru trimestrul al treilea din 2013; respectiv 298 forinţi/1 euro pentru sfârşitul lunii septembrie şi 291 forinţi/1 euro pentru finele anului trecut)

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...