1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

OTP: Bruxelles-ul va sancționa România din cauza deficitului bugetar. Unde se duce inflația și cât mai crește economia României

Analiștii OTP Asset Management, care administrează active pentru pentru 8.350 de investitori fiind al șaselea jucător pe piața locală de profil, estimează un 2020 destul de bun, care va fi marcat, însă, de declanșarea procedurii de infrigement din cauza depășirii deficitului bugetar de 3% impus de Uniunea Europeană.

22 ian, 2020 | | ECONOMICA.net

România va fi, cel mai probabil, singura țară din Uniunea Europeană care va sări de deficitul bugetar de 3% impus de UE, a arătat, într-o conferință de presă, Dragoș Manolescu, director adjunct al OTP Asset Management. Ca efect, arată el, Comisia Europeană va declanșa procedura specifică de infrigement.

Dacă acest lucru se va întâmpla, într-o primă fază  România va intra într-un proces de supraveghere, apoi, dacă situația nu se va redresa riscă să ajungă să plătească sume importante, sub titlul de amendă, până când deficitul va reveni sub 3%. Amenzile se vor putea aplica doar în urma unei decizii a Curții Europene de Justiție. Amintim că ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, a arătat, încă de la prima sa conferință de presă în actuala poziție, că deficitul bugetar a sărit de 4%, anul trecut.

"Dacă rezultatele fiscale dezamăgesc, presiunile ar putea crește rapid. Important de reținut este, de asemenea, că economia românească în forma sa actuală este vulnerabilă la șocurile externe negative. De exemplu, o încetinire ciclică a economiei europene ar putea duce la ieșiri de capital, o slăbire mai accentuată a leului, obligând guvernul și BNR să înăsprească condițiile, împingând creșterea economică spre zero sau chiar sub zero.", arată analiștii OTP Asset Managment.

Pe de altă parte, analiștii OTP văd un 2020 destul de bun, cu o inflație în intervalul stabilit de Banca Națională a României și cu o creștere economică ce se va apropia de 3%.

Potrivit calculelor OTP Asset Management, prezentate de Manolescu, creșterea PIB va atinge 2,7%, iar inflația 3%.

Iată, mai jos, principalii indicatori economici, așa cum îi văd analiștii grupului maghiar.

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO