Ouă mai scumpe: avem cea mai mare a doua creştere de preţ din UE

Preţul ouălor la poarta fermei a sărit din nou pagul de un euro kilogramul, după patru luni sub acest nivel, urmând trendul înregistrat în toată Europa. Luna august a venit cu a doua cea mai mare scumpire din UE, de 8,4% faţă de iulie. Premisele sunt îngrijorătoare, creşterea estimată a producţiei din Europa neacoperind scăderea importurilor şi majorarea exporturilor.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2019, 18:58
Ouă mai scumpe: avem cea mai mare a doua creştere de preţ din UE

Începutul acestei luni a venit cu noi majorări ale preţului la ouă, conform datelor Comisiei Europene aferente datei de 5 august  consultate de ECONOMICA.NET. Cu un cost de 100,19 euro suta de kilograme la poarta fermei (deja ambalate), cu 8,4% mai mult decât în urmă cu o lună,  oul românesc a înregistrat a doua cea mai mare scumpire din UE, în condiţiile în care în Estonia crescătorii au pus 10,1% la suta de kilograme. De altfel, s-a trecut pragul de 100 de euro încă de săptămâna anterioară, după patru luni în care ouăle s-au vândut sub acest preţ. Anul acesta, cel mai scump ou s-a înregistrat la finele lui februarie, perioadă de iarnă când producţia este în mod natural mică. Atunci suta de  kilograme la poarta fermei româneşti ajunsese la 104,8 euro.

Trendul este unul ascendent în toată Europa 

Ultima lună a adus scumpiri la ouă în toată Europa, preţul mediu, conform datelor din 5 august, fiind cu 3,1% peste cel din luna anterioară, adică 120,07 euro suta de kilograme. Raportat la ultima săptămâna, aprecierea medie la nivelul statelor membre a fost de numai 1,2%, în vreme ce în România nu s-a înregistrat nicio fluctuaţie, în timp ce, dacă ne uităm cu un an în urmă, preţul mediu în UE este cu 6,5% mai mare, dar cu 0,2% mai mic în România. 

Amintim însă că anul trecut românii, ca şi ceilalţi europeni, s-au confruntat cu preţuri mari la ouă, media anului trecut fiind de 110,4 euro suta de kilograme, în România şi de 132,6 suta de kilograme media europeană. Dar şi mai scumpe au fost în 2017 când s-a înregistrat un preţ mediu record, de 127,5 euro suta de kilograme la poarta fermei din ţara noastră şi de 140,9 la nivel european.

Din datele Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie, preţul unui ou s-a majorat în medie cu 1,5% faţă de perioada similară a lui 2018

Apar semnele dezechilibrelor din piaţă?

Conform estimărilor Comisiei Europene, anul acesta Europa va produce aproximativ 7,3 milioane de tone de ouă, din care 6,7 milioane de tone pentru consum, cu doar 2,3% mai mult decât anul anterior. România este al optulea producător la nivelul UE, cu o producţie estimată, indentică cu cea din ultimii doi ani, de 360.000 de tone, din care 345.000 de tone pentru consum.

Disponibilul pentru populaţie europene este însă mai mic faţă de anul trecut, în condiţiile în care , în primele cinci luni ale anului (ultimele date disponibile), importurile au scăzut cu peste 49%, până la 8.000 de tone. Europa cumpără cu precădere ouă din Ucraina, SUA, Argentina şi China. Mai mult, exporturile către pieţele terţe s-au majorat în aceeaşi perioadă cu 27,2%, până la peste 106.000 de tone, cel mai mult către Japonia.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...