OUG 114 e istorie. Ordonanţa care a pus economia pe jar va fi, cel mai probabil, abrogată. Urmează o nouă OUG

După ce OUG 114 a trecut tacit de Senat şi se află acum pentru adoptare în regim de urgenţă la Camera Deputaţilor, e greu de crezut că actul va mai putea fi modificat pe fond, de vreme ce o asemenea mişcare ar fi neconstituţională. Guvernul mai are doar o săptămână până la termenul dat de Standard&Poor's pentru publicarea perspectivei ratingului suveran. Aşadar, singura cale care ar împiedica înrăutăţirea ratingului României este abrogarea OUG 114 şi, eventual, adoptarea unei noi ordonanţe, cu noi condiţii fiscale pentru bănci, domeniul energiei şi cel al comunicaţiilor.
Ionut Tudorica - vin, 08 mart. 2019, 10:13
OUG 114 e istorie. Ordonanţa care a pus economia pe jar va fi, cel mai probabil, abrogată. Urmează o nouă OUG

Senatul a adoptat tacit, lunea aceasta, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Controversata Ordonanţă a ajuns astfel rapid la Camera Deputaţilor, unde are dispoziţie de adoptare urgentă.

Nefiind modificată de Senat, fondul ei nu mai poate fi schimbat, potrivit Constituţiei. Fondul actual contravine înţelegerii guvernului cu agenţia de rating Standard&Poor’s (S&P), care a acceptat să amâne publicarea unei perspective a ratingului suveran până săptămâna viitoare. Agenţia intenţiona să dea României perspectivă negativă din cauza aceste OUG, însă a primit asigurări că ea va fi modificată.

Mai este doar o săptămână până la termenul convenit.

Surse care au participat la negocierile dintre guvern şi bănci au spus pentru ECONOMICA.NET că singura cale legală rămasă până la termenul înţelegerii cu S&P este abrogarea OUG 114 de Cameră şi emiterea unei noi Ordonanţe, care să respecte angajamentele faţă de agenţie.

„Din informaţiile noastre, noua OUG 114 va avea o abatere de 78% fata de cea iniţială”, ne-au spus sursele.

Povestea cu păsuirea S&P

S&P a confirmat acum o săptămână ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată urmând să fie anunţată în două săptămâni de la acea dată.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel.

Analiştii se temeau de un downgrade, de o scădere a perspectivei de rating de la pozitiv la negativ, din cauza OUG 114.

Ce spune acum OUG 114

Iată ce spune OUG actuală, care, de altfel e în vigoare. Băncile plătesc o taxă pe activele financiare, în situaţia în care media trimestrială a dobânzii ROBOR este mai mare de 2%, care este un prag de referinţă.
Taxa se datorează în cote progresive, astfel: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%. Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%. Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%. Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%.
Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.
Taxa se achită trimestrial, până pe data de 25 a lunii următoare.

Pe parte de energie, OUG 114/2018 prevede plafonarea preţului de producţie internă al gazelor naturale la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani, re-reglementarea de către stat a preţului energiei electrice, tot timp de trei an, şi o contribuţie de 2% din cifra de afaceri anuală pentru companiile din energie.

O taxă similară a fost pusă şi operatorilor din comunicaţii şi este plătibilă ANCOM.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...