OUG care liberalizează serviciile medicale de urgenţă şi programele naţionale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial

Controversata OUG care permite furnizorilor privaţi de servicii medicale să intre în competiție cu cei de stat pentru fondurile programelor naționale de sănătate, adoptată de Guvern pe 4 februarie cu modificări aduse formei iniţiale a proiectului, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 109 din 12 februarie. Printre noutăţile pe care le aduce actul normativ se numără: liberalizarea serviciilor medicale de urgenţă, pe lângă cea a programelor naţionale de sănătate; asimilarea perioadei de cotizare la sănătate într-un stat membru şi în sistemul sanitar din România, şi demararea, în premieră, a programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist. Economica.net vă spune, în detaliu, ce prevede actul normativ. 
Cristina Şomănescu - joi, 13 feb. 2020, 08:58
OUG care liberalizează serviciile medicale de urgenţă şi programele naţionale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență nr. 25 din 2020 este actul normativ care liberalizează serviciile medicale de urgență și programele naționale de sănătate. OUG antemenționată a fost publicată până la urmă în Monitorul Oficial din 12 februarie (nr. 109, partea I).

  • Este vorba despre OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 158 din 2005.

Economica.net vă spune, pe larg, ce noutăți aduce actul normativ pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale.

Schimbările aduse Legii Sănătății prin OUG nr. 25 din 2020

Liberalizarea serviciilor medicale de urgență și a programelor naționale de sănătate: 

A fost modificată prevederea din Legea Sănătății conform căreia furnizorii privați de servicii medicale pot implementa programele naționale de sănătate doar pentru „serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale”. Această restricție aplicată furnizorilor privați a fost scoasă din Legea Sănătății.
Drept care, conform OUG nr. 25 din 2020, implementarea programelor naționale de sănătate se poate realiza prin furnizori publici de servicii medicale, furnizori privați de servicii medicale, furnizori privați de medicamente și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive.

La articolul 52, după alineatul (2) se introduce alineatul 2¹ cu următorul cuprins:

Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS), respectiv din bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și 111 (care reglementează finanțarea și organizarea serviciilor medicale publice de urgență, respectiv a celor private de urgență n. red.), furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate, potrivit actelor normative în vigoare.

La articolul 58^1, după alineatul (1) se introduce alineatul (1^1): Contractele, încheiate ca urmare a procedurilor de achiziție publică, prevăzute la alineatul (1) al articolului 58^1, vor fi atribuite pe baza criteriului cel mai bun raport calitate-preț.

  • Articolul 58^1(1) în vigoare spune că: Pentru unele dispozitive medicale și materiale sanitare specifice, acordate în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), se pot organiza achiziții publice centralizate, de către unități de achiziții centralizate care furnizează activitățile de achiziție centralizată, înființate cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice.

La articolul 111, după alineatul (2) se introduc alineatele (2^1) și (2^2):
Art 111 (2^1) Lista spitalelor private în care se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin Hotărâre de Guvern, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alineatul (2).

  • Art 111 (2) prevede că: serviciile medicale private spitalicești de urgență se organizează în structura spitalelor private, respectând standardele minime impuse de Ministerul Sănătății pentru serviciile publice spitalicești de urgență.

Art 111 (2^2): În vederea verificării standardelor menționate la alineatul (2), spitalele private vor depune la MS documentația stabilită prin HG.

La articolul 111, după alineatul (3) se introduc alineatele (3^1) și (3^2):
(3^1) Cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave, care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu Casele de Asigurări de Sănătate, vor fi decontate de la Bugetul de Stat, prin bugetul MS. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență.
(3^2) Procedurile și condițiile privind decontarea cheltuielilor prevăzute la alineatul (3^1) se stabilesc în mod concurențial, transparent și nediscriminatoriu prin HG.

Alte noutăți pe care le aduce OUG nr. 25 din 2020 pentru pacienţi:

Demararea programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist;

Decotarea din FNUASS a simetrizării glandei mamare în cazul pacientelor care au peste 18 ani și care au beneficiat de reconstrucție mamară prin endoprotezare, în urma intervențiilor chirurgicale oncologice;

Persoanelor care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru din UE li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc.

Personalul militar în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

O altă modificare se referă la durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediul se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare, drept care pacientul nu va mai fi nevoit să vină lunar la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani, și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

Citește și

Liberalizarea programelor naționale de sănătate a început, de fapt, acum 15 ani cu privatizarea serviciilor de dializă

Care sunt schimbările din Sănătate, adoptate de Guvernul demis, şi cum ne-ar afecta dacă intră totuşi în linie dreaptă

 

Contribuţia personală a pacientului pentru unele servicii medicale acordate în sistemul medical privat intră în vigoare la 1 aprilie 2021. 

Se introduce alineatul (2^4) la art. 230 din Legea nr. 95 din 2006, care spune că: alineatele (2^1), (2^2), (2^3) ale art. 230 se aplică începând cu data de 1 aprilie 2021.

(2^1) Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.

(2^2) Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește de către asigurați, în mod direct, sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

(2^3) Prin contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuție personală în condițiile  alin. (2^1), modalitatea și condițiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...