OUG privind modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă care modifică modalitatea de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 16:38
OUG privind modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM, publicată în Monitorul Oficial

Prin această OUG, care a fost adoptată în şedinţa de Guvern din 27 aprilie, se modifică legislaţia de funcţionare a ANCOM. Astfel, conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi pe baza propunerii Executivului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, preciza, la data adoptării actului normativ, că mandatul precedentului preşedinte al ANCOM a expirat şi nu există drept de semnătură.

‘Trebuia numită o nouă conducere. (…) ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii’, a explicat Petrescu, după şedinţa de Guvern din 27 aprilie, fiind întrebată de ce a fost nevoie de această OUG, având în vedere că până în prezent conducerea ANCOM a fost asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Conform actului normativ publicat în Monitorul Oficial, noua modalitate de desemnare a conducerii ANCOM ‘conferă garanţiile necesare de independenţă, coerenţă şi stabilitate pentru îndeplinirea obiectivelor acestei instituţii’, iar neadoptarea acestor măsuri ar fi generat ‘efecte negative, concretizate în disfuncţionalităţi ale activităţii ANCOM’.

OUG a fost adoptată având în vedere statutul juridic al ANCOM, de autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar, se mai arată în actul normativ. De asemenea, la adoptarea OUG a fost luată în considerare ‘necesitatea revizuirii modalităţii de desemnare a conducerii ANCOM în scopul corelării cu statutul juridic al instituţiei’.

Pe 28 aprilie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul.

”Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul”, a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Tratamentul pentru inflaţie sunt dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze, iar misiunea noastră ...
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de ...
Combinatul chimic Azomureş investeşte în digitalizare şi merge pe mâna nemţilor de la SAP pentru optimizarea proceselor de business
Combinatul chimic Azomureş investeşte în digitalizare şi merge pe mâna nemţilor de la SAP pentru optimizarea proceselor ...
Azomureș, cel mai mare producător român de îngrășăminte agricolă și unul dintre cei mai importanți la nivel european, ...