(P) 2021 vine cu liberalizarea pieței de energie electrică. Ce schimbări va aduce pentru consumatori?

Pe data de 1 iulie 2020, în România a fost liberalizata piața gazelor. Acest aspect a adus schimbări importante în industria respectivă, schimbări care au permis dezvoltări atât în ceea ce privește prețurile serviciilor, cât și calitatea acestora.
Economica.net - mar, 24 nov. 2020, 10:15
(P) 2021 vine cu liberalizarea pieței de energie electrică. Ce schimbări va aduce pentru consumatori?

Același lucru urmează să se întâmple începând cu data de 1 ianuarie 2021 când va intra în vigoare liberalizarea pieței de energie electrică. Din punct de vedere economic, schimbarea va avea un impact semnificativ asupra modului în care vor evolua prețurile pentru energia electrică, iar serviciile furnizate urmează să se dezvolte din ce în ce mai mult.

Astfel, consumatorii de energie electrică, indiferent dacă sunt casnici sau industriali, trebuie să se aștepte la o serie de schimbări de care pot beneficia în mod direct.

Iată principalele schimbări pe care le va duce liberalizarea pieței de energie electrică

Prin liberalizare, consumatorii de energie electrică vor avea posibilitatea să opteze pentru orice furnizor doresc, în funcție de nevoile fiecăruia. Posibilitatea aceasta va fi disponibilă atât la alegerea unui prim furnizor sau la schimbarea unui furnizor cu altul. De asemenea, toate vor fi posibile fără costuri suplimentare din partea consumatorilor.

Multiplicarea ofertelor

Cea mai importantă schimbare rezultată din liberalizarea pieței de energie electrică va fi creșterea numărului de oferte disponibile pe piață. Astfel, fiecare furnizor își va pune la dispoziția consumatorilor casnici oferte de energie electrică, menite să satisfacă nevoile acestora și să acceseze cât mai multe segmente de piață. Acest lucru înseamnă oferte mai variate și mai avantajoase pentru clientul final.

Fluctuații de preț

Prețul energiei este unul dintre primii factori pe care consumatorii îl iau în considerare atunci când aleg un furnizor pe care să-l contracteze.

Servicii suplimentare

Pe lângă un preț accesibil, furnizorii vor fi nevoiți să iasă în evidență cu servicii specifice care să se muleze pe nevoile unui public-țintă. Mulți au luat deja în considerare acest aspect și au început să ofere servicii speciale cum ar fi energia verde care are un impact redus asupra mediului înconjurător, mai ales într-o industrie în care poluarea reprezintă una dintre principalele probleme la nivel global.

Competiția va fi factorul principal care va rezulta din liberalizarea pieței de energie electrică și va duce la dezvoltarea acesteia. Totul este deja aprobat de ANRE și urmează să fie aplicat începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Banii ar......
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...