UPDATE Pachetul Nuclearelectrica va fi scos pe bursă la maxim 15 lei/acţiune, începând din 10 iulie

Guvernul a aprobat plaja de preţuri pe care le cere pentru acţiunile Nuclearelectrica, între 11,2 şi 15 lei /titlu, valori apropiate de cele estimate de analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET. Preţurlle vor fi folosite ca repere  în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni noi, prin care Nuclearelectrica îşi va majora capitalul social cu cel mult 380 de milioane de lei şi va ajunge la Bursa de Valori Bucureşti.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 iun. 2013, 10:45
UPDATE Pachetul Nuclearelectrica va fi scos pe bursă la maxim 15 lei/acţiune, începând din 10 iulie

Oferta va avea loc între 10 şi 23 iulie şi se va desfăşura după un mecanism similar celei de vânzare a pachetului de la Transgaz, cu o tranşă de investitori instituţionali de 85% din totalul acţiunilor, restul fiind repartizat investitorilor de retail, care pot cumpăra mai mult, sau mai puţin de 15.000 de acţiuni, potrivit declaraţiilor oficialilor implicaţi în ofertă.

Preţurile aprobate de Guvern corespund celor mai multe dintre estimările analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET, care au variat între 8-10 lei şi 20 de lei / acţiune, dar care, în medie ponderată cu numărul lor au tins spre 15 lei / titlu, după cum am relatat nu mult după prânz.

Estimări

„Preţul de ofertă ar trebui să fie sub cel la care este calculată valoarea pachetului deţinut de Fondul Proprietatea (FP)“, ne-a spus Adriana Marin, senior analist la SSIF Broker Cluj Napoca.

Fondul Proprietatea şi-a inclus acţiunile Nuclearelectrica în portofoliul propriu la o valoare de 26,2 lei / titlu, potrivit raportului pe primul trimestru trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). FP are un pachet de 9,72%, a cărei „valoare justă, conform raportului evaluatorului independent“ era de 648 de milioane de lei la 31 martie 2013.

„După estimările mele, valoarea de piaţă a pachetului de 10% din acţiunile Nuclearelectrica este de 60 – 70 de milioane de euro. Preţul ar trebui să fie undeva la acest nivel, investitorii neputând accepta să cumpere mai mult, având în vedere supraproducţia de electricitate din România şi incertitudinile privind participarea companiei la investiţia în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă“, a declarat Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

La o evaluare de 70 de milioane de euro, preţul pe acţiune nu ar putea depăşi 15 lei/ acţiune, în funcţie de evoluţia cursului valutar.

„Nuclearelectrica nu este un chilipir. Estimările pe care le-am auzit sunt de 10 – 12 lei / acţiune, iar noi ne-am băga la 8 lei“, a declarat unul dintre administratorii unui mare fond de investiţii din România.

„Nu prea poţi avea foarte mare încredere în viitorul Nuclearelectrica , având în vedere felul în caer este decisă atribuirea conducerii acesteia unor neprofesionişti şi  atitudinea statului român în general faţă de piaţa de energie”, a mai spus administratorul citat.

Poziţia Nuclearelectrica pe piaţa de electricitate este şi pentru Mihai Căruntu un factor de presiune negativă asupra preţului.

„Nuclearelectrica vinde încă destul de mult pe piaţa reglementată, unde preţul este stabilit de ANRE (autoritatea din domeniu, n.r.) şi nu există nimic predictibil privind preţurile pe care le va stibili aceasta în viitor, până la liberalizarea pieţei. Faptul că Nuclearelectrica  subvenţionează încrucişat preţul termocentralelor nu este o bilă albă „, a mai spus Mihai Căruntu.

În al doilea rând, „piaţa de electricitate din România este afectată de supraproducţie, cu eolienele şi cu centrala Petrom în prim plan, ceea ce, iarăşi, nu este în favoarea unui preţ mare al acţiunii Nuclearelectrica”.

În fine, „ar trebui să ştim mai multe despre implicarea Nuclearelectrica în proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4. Personal, aş putea să  să subscriu la un preţ mai mare, dacă Nuclearelectrica ar avea doar un pachet minoritar în compania de proiect (al construcţiei reactoarelor, n.r.), astfel încât eforturile de investiţii care îi revin să-i afecteze cât mai puţin profitabilitatea”, a conchis Mihai Căruntu.

Privatizarea Nuclearelectrica se va derula prin intermediul unei majorări de capital, realizată prin ofertă publică iniţială (IPO). Capitalul social al companiei se va majora cu 10%, iar statul nu va participa, oferind pachetul de acţiuni spre subscriere investitorilor şi Fondului Proprietatea.

Prin majorarea de capital, banii strânşi în urma ofertei de acţiuni vor rămâne în conturile companiei pentru investiţii. În prezent, statul este acţionar cu 90,3% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul.

Guvernul are pe pe ordinea de zi de astăzi aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA Bucureşti, printr-o hotărâre de modificare şi completare a HG nr.39/2012 pentru aprobarea .

Nuclearelectrica produce aproape un sfert din necesarul naţional de energie, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Listarea Nuclearelectrica a fost de mai multe ori amânată fără ca Guvernul să facă publice cauzele, astfel că şi acum planează în piaţă semne de întrebare cu privire la cât de sigură este listarea companiei în această lună.

Dacă Guvernul aprobă prospectul de ofertă şi preţul ofertei în şedinţa de miercuri, atunci oferta Nuclearelectrica va fi prima ofertă publică iniţială de pe bursa de la Bucureşti din ultimii cinci ani.

În 2007, statul a vândut prin IPO un pachet minoritar de acţiuni la Transgaz, ofertă care a înregstrat un grad de participare record.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

 

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului de digitalizare, anunță un comunicat de presă. Producătorul de......
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...