Pacientă a maternităţii MedLife Griviţa, diagnosticată cu boala COVID-19. Femeia a minţit la internare, susţine compania

Pe 13 martie o pacientă s-a internat la Maternitatea MedLife Grivița ca să nască. La internare, femeia a minţit că nu a călătorit într-o zonă cu risc şi că nu a interacționat cu persoane suspecte de COVID 19 sau care au venit din zona galbenă sau roşie de transmitere a noului coronavirus. Abia după ce a avut un puseu de febră în timpul operaţiei, femeia a revenit asupra declaraţiei şi a recunoscut că a intrat în contact cu cineva întors din Spania. Compania a informat DSP-ul care a spus că pacienta nu îndeplineşte criteriile pentru testare. La insistenţele medicilor MedLife şi pe fondul agravării stării pacientei, DSP a testat-o, până la urmă, pentru noul coronavirus. La 10 zile de la internare, femeia a fost diagnosticată pozitiv pentru COVID-19, explică oficialii MedLife.
Cristina Şomănescu - mar, 24 mart. 2020, 09:01
Pacientă a maternităţii MedLife Griviţa, diagnosticată cu boala COVID-19. Femeia a minţit la internare, susţine compania

O pacientă a maternităţii MedLife Griviţa a fost diagnosticată ieri, 23 martie, cu boala COVID-19, produsă de coronavirusul SARS-CoV-2.

„În acest moment, în cadrul MedLife Griviţa s-au sistat naşterile şi s-au reprogramat toate intervenţiile chirurgicale”, au spus pentru Economica.net oficialii companiei. 

„Referitor la pacientele deja internate, nici una nu a intrat în contact cu pacienta diagnosticată pozitiv şi, totodată, nici una nu prezintă simptome specifice patologiei respiratorii acute. Pacientele rămân internate în condiţii de maximă siguranţă, urmând ca sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică să fie luată decizia testării sau, dupa caz, a externării acestora”, au explicat pentru Economica.net oficialii MedLife. 

Iată, integral, poziţia MedLife despre pacienta diagnosticată recent cu boala COVID-19, remisă Economica.net:

„În data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat în Maternitatea MedLife Grivița pentru naștere, prezentând contracții, fără vizite în alte unităţi MedLife. La momentul internării, pacienta nu prezenta nici o simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute și a declarat, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc și nu a interacționat cu nici o persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele galbene sau roșii, după cum sunt definite de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
În timpul operației de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril care a fost stabilizat în scurt timp. În acest context, pacienta a revenit asupra declarației, menționând ca a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania. Ca urmare, echipa medicală a contactat Direcţia de Sănătate Publică în vederea evaluării cazului. La momentul respectiv, reprezentanţii DSP au transmis instituţiei noastre că pacienta nu îndeplineşte criteriile pentru testare. La o săptămână de la naştere, timp în care evoluţia a fost favorabilă, pacienta a declanşat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel, în data de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare, fiind reluate discuţiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19

De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare şi cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătăţii, au fost puse în aplicare imediat măsurile care se impun, pacienta fiind izolată. Mai mult, aceasta a fost carantinată faţă de restul pacienţilor şi a personalului medical şi auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant şi asistenta, echipaţi corespunzător.

În seara zilei de ieri, 23 martie, rezultatul testului pentru pacientă a fost confirmat pozitiv. Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferaţi către Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Aceştia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie.

Menţionăm că pe toata perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcţia de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID-19 şi a pune în aplicare măsurile care se impun în funcţie de tabloul clinic.
 
Am demarat o anchetă epidemiologică, urmând ca în cel mai scurt timp să comunicăm Direcţiei de Sănătate Publică o evaluare a persoanelor expuse, astfel încât să se poată începe cât mai curând testarea acestora. În acest moment, nici unul dintre contacţii direcţi ai pacientei pe perioada spitalizării nu este simptomatic.
  
Pe aceasta cale, facem un apel catre toţi pacienţii care ajung într-o unitate medicală, publică sau privată, de a respecta în totalitate măsurile de prevenţie epidemiologica impuse de către autorităţi şi de a da dovadă de reponsabilitate şi transparenţă totală în relaţia cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esenţial să se conştientizeze importanţa transmiterii informaţiilor corecte şi complete pentru a ţine în siguranţă personalul medical şi a limita răspândirea bolii. De acţiunile individuale ale fiecăruia depide siguranţa noastră, a tuturor.   

Vom reveni cu noi informaţii în funcţie de evoluţia situaţiei şi de deciziile autorităţilor de sănătate publică”, spun oficialii MedLife.

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sănătate din ţara noastră. Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una dintre marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate. Acţiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere, administrată de Bursa de Valori București, categoria premium, şi au simbolul de tranzacționare ″M″.

 UPDATE 27 martie

MedLife spune că, până acum, doar o angajată a maternităţii Griviţa a fost confirmată cu COVID 19 – asistenta care a îngrijit pacienta diagnosticată cu noul coronavirus. Activitatea spitalului Life Memorial și a maternității din incinta spitalului este în continuare suspendată.

„După depistarea primului caz pozitiv în maternitatea din Grivița, am demarat imediat un proces extins de testare, gestionat independent, având la bază cea mai sigură metodă de procesare, practicată la nivel mondial, Real Time PCR. Astfel, am dispus testarea întregului personal care a lucrat în maternitatea MedLife în ultimele 10 zile și care ar fi putut veni în contact cu pacienta infectată, de la medicii și asistentele care au îngrijit și investigat mama și nou născutul, la infirmiere și personalul auxiliar. De asemenea, au fost testate mamele, doi tați și cei 15 noi născuți prezenți în maternitate la momentul confirmării testului. Pentru siguranța pacienților și a personalului, au fost testate nu mai puțin de 93 de persoane.
Dintre toate persoanele deja testate, o singură persoană s-a dovedit pozitivă COVID 19. Testul aparține unei colege asistentă pe secția de obstetrică ginecologie, fiind una dintre asistentele care a îngrijit pacienta suspectă pe durata spitalizării. Colega noastră a intrat în autoizolare imediat după ce pacienta a fost confirmată pozitiv COVID 19, respectiv în data 23 martie. Până la comunicarea unei decizii din partea DSP, vom dispune de urgență testarea membrilor de familie ai colegei noastre și a tuturor contacților ei. De asemenea, vom relua testarea tuturor celor 92 de persoane cu rezultate negative pentru a-i ține sub monitorizare. În continuare, testăm în timp real orice contact pe care îl identificăm cu potențial de contaminare. Dacă totuși în testările următoare vreun rezultat se va dovedi pozitiv, vom testa și rudele acestora până vom închide complet cercul și riscurile potențiale de infecție din maternitatea noastră. Vom fi alături de pacienții și de colegii noștri până la capăt. 
Activitatea spitalului Life Memorial și a maternității din incinta spitalului este în continuare suspendată, fiind în derulare un amplu proces de dezinfecție și de sterilizare.

Totodată, asigurăm pacienții că toate celelalte unități medicale MedLife din București și din țară funcționează în parametri normali și, în situația în care au o urgență medicală, avem capacitatea și resursele necesare pentru a veni în sprijinul lor, în deplină siguranță. Mai mult, pentru a ține în siguranță personalul și pacienții care ajung în regim de urgență în celelalte unități MedLife, am extins procesul de testare pentru toți medicii și asistenții care sunt direct implicați în procesul de triaj la intrarea în unitățile noastre.

Pe această cale, anunțăm că, după eforturi considerabile de reconstrucție și dotare, am pus în funcțiune propriul laborator, Real Time PCR, în vederea depistării infecției cu COVID-19 (coronavirus). Noul laboratorul funcționează în condiții de maximă siguranță și la standardele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Laboratorul are capacitatea de procesare de 300 de teste pe zi, această capacitate urmând să fie atinsă gradual. Am început testarea personalului din toate unitățile MedLife care primesc pacienți vulnerabili, expuși infecției COVID 19. Până luni, sperăm sa finalizăm testarea întregului personal care îngrijește pacienți oncologici, oferind asistență pentru tratamentele de chimioterapie în unitățile noastre din București, Brașov, Sibiu și Craiova, precum și a întregului personal care asigură tratamente de radioterapie în centrul nostru de radioterapie din Sibiu”, spun oficialii MedLife într-un comunicat remis Economica.net.  

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...