PAID a avizat plăţi de 200.000 de lei pentru daunele produse de cutremurul din noiembrie 2014

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale /PAID/, societatea care emite poliţele PAD de asigurare obligatorie, a avizat până în prezent plăţi de 200.000 de lei, pentru daunele produse în urma cutremurului din 22 noiembrie 2014, dar procesul nu a fost încă finalizat, potrivit conducerii PAID.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 13:40
PAID a avizat plăţi de 200.000 de lei pentru daunele produse de cutremurul din noiembrie 2014

Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, a declarat joi, la o întâlnire cu presa, că au fost deschise 840 de dosare, 240 de dosare au acord final de plată pentru o sumă totală de 200.000 de lei, au fost respinse aproape 100 de dosare, iar restul sunt în curs de instrumentare, scrie Agerpres.

În perioada imediat următoare cutremurului au fost depuse numai 240 de dosare, dar în ianuarie şi februarie 2015 ‘a curs cu avizări’ pentru dosare de daună, susţin reprezentanţii PAID, care au adăugat ca PAID primeşte încă avizări de daune în urma cutremurului de anul trecut. Dauna medie plătită pe dosar a fost de 1.000 lei şi a acoperit în general pagube de tipul crăpăturilor în zidurile locuinţelor.

PAID susţine că, în cazul în care dosarul este complet, plata se face în maximum cinci zile, însă în unele cazuri cei care solicită despăgubiri nu au, spre exemplu, nici măcar actele de proprietate a locuinţei.

Potrivit directorului general al PAID, cele mai multe dosare de daună în urma cutremurului din noiembrie 2014 au fost înregistrate în judeţele Vrancea – 197, Galaţi – 145 şi Brăila – 68.

În 2014, PAID a primit în total 711 dosare, din care 491 au fost plătite şi 220 respinse, despăgubirea medie fiind de 5.000 lei/dosar. Despăgubirile plătite de PAID au însumat anul trecut trei milioane de lei.

Pentru pagubele produse de alunecări de teren în 2014, unele ca efect al inundaţiilor, PAID a plătit cele mai mari despăgubiri în judeţele Prahova – 335.000 lei, Buzău – 111.000 lei şi Vâlcea – 67.000 lei.

Potrivit normelor de aplicare a legislaţiei în domeniul asigurării obligatorie a locuinţelor, dosarele ar trebui primite numai într-un termen de 60 de zile în cazul unui eveniment de tipul dezastrelor naturale, însă un articol din Codul Civil face ca PAID să nu poată respinge niciun dosar indiferent de data depunerii acestuia.

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României, cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A – cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B – cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, produs pe 22 noiembrie în regiunea Vrancea, a adus un mare număr de avizări de daună, dar nu şi o creştere a numărului de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, nici măcar în zonele cele mai afectate.

În prezent, numai 19% din totalul de 8,4 milioane de locuinţe din România sunt asigurate prin PAD, numărul poliţelor în vigoare fiind 1.507.454 unităţi, conform datelor PAID la 10 februarie 2015.

Cele mai asigurate zone sunt Bucureştiul – 23,68% din totalul poliţelor PAD şi judeţele dezvoltate precum Timiş – 5,86%, Prahova – 5,17%, Constanţa – 4,33%, la polul opus fiind judeţele Bistriţa Năsăud, Călăraşi, Ialomiţa, Călăraşi, Mehedinţi, Teleorman şi Vaslui, fiecare cu ponderi sub 1%. Judeţul Vrancea, unde se află principala zonă seismică a României, deţine o pondere de 1,51% în totalul poliţelor PAD.

Expunerea PAD pentru cele peste 1,5 milioane poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor este de 28,743 miliarde euro, iar în cazul unui eveniment major dauna maximă posibilă calculată conform cerinţelor directivei europene de solvabilitate şi cerinţelor Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ este de circa 436 milioane euro (doar pentru portofoliul PAD, care vizează 1,5 milioane locuinţe), PAID având în acest sens un program de reasigurare de 450 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...