PAID: prime brute subscrise de 135 milioane de lei şi profit brut de 25 milioane lei, în 2015

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a încheiat anul 2015 cu 1,6 milioane poliţe PAD în vigoare şi o valoare a primelor brute subscrise de 135 milioane de lei, înregistrând un un profit brut de 25 milioane lei, informează miercuri PAID.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 08:54
PAID: prime brute subscrise de 135 milioane de lei şi profit brut de 25 milioane lei, în 2015

Numărul poliţelor în vigoare la finele anului 2015 a crescut cu aproximativ 6,5% faţă de sfârşitul lui 2014, iar valoarea primelor brute subscrise cu 7%.

‘În absenţa unor dezastre naturale semnificative în 2015, PAID a realizat un profit brut de 25 milioane lei, pe care acţionarii au decis să îl reţină în societate, ca, de altfel, şi în anii anteriori, pentru a îmbunătăţi nivelul fondurilor proprii ale PAID. Acumularea de fonduri proprii, împreună cu creşterea programului de reasigurare, asigură PAID resurse suficiente pentru a plăti către asiguraţi posibilele daune produse ca urmare a unui eveniment major. PAID lucrează în prezent, împreună cu ASF, pentru a identifica o modalitate de a face faţă unui cutremur extrem, în ciuda unei prime stabilite prin lege la un nivel prea scăzut, în comparaţie cu nevoile actuariale’, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie PAID România, Francois Coste.

Programul de reasigurare al PAID, unul de tip ‘excedent de daună’, are un nivel de acoperire de 600 de milioane de euro, ajungând la o valoare triplă faţă de momentul demarării, fiind la ora actuală cel mai mare program românesc de acest tip în ceea ce priveşte dezastrele naturale. Toţi reasiguratorii au rating minim ‘-A’. Acest program permite distribuirea riscului de catastrofe naturale din România în piaţa financiară internaţională.

Numărul poliţelor PAD (asigurarea obligatorie de locuinţe) a crescut cu 6,6% în 2015, iar nivelul primelor brute subscrise (PBS) a urcat cu 6,5%, în timp ce numărul poliţelor facultative a scăzut cu 2,45%, iar suma primelor brute subscrise a coborât cu 3,8%, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Aurel Badea, responsabil Secţiune Asigurări de Bunuri şi Proprietăţi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

‘Trendul a avut o evoluţie semnificativă în 2011, apoi poliţele Astra, după care s-au întâmplat diverse lucruri. În 2013, s-a modificat legislaţia şi franşiza PAD a devenit obligatorie. Au început să scadă poliţele facultative. În 2014 – 2015, s-a modificat din nou legislaţia şi am ajuns la circa 1,79 milioane de poliţe. PAID e în creştere, se apropie de 1,6 milioane de poliţe. În perioada 2014 – 2015, am avut o creştere la PAID cu 6,5%, o scădere la facultativ undeva în jur de 4%, pentru că a mai scăzut şi prima medie. Este spre 4% volumul de prime brute subscrise’, a spus Badea.

Acesta a subliniat că piaţa de asigurări de locuinţe facultative este una foarte competitivă, iar pentru 2016 asigurătorii estimează o creştere în continuare a asigurărilor PAID, în timp ce piaţa poliţelor facultative pentru locuinţe va rămâne pe loc sau poate va mai scădea uşor.

‘Actorii prezenţi în piaţă sunt interesaţi de creştere şi investesc în servicii, în primă, în competitivitate. Ca şi aşteptare pentru 2016, estimăm că PAID-ul va creşte în continuare. Până unde va creşte, nu e foarte clar, dar probabil că până la 1,7 milioane de poliţe, şi ne aşteptăm ca poliţele facultative să rămână acolo – asta este o estimare grosieră – sau chiar să mai scadă uşor. Dacă ne uităm la trend şi la măsurile legislative luate în 2014, este posibil să scadă în continuare, adică acei clienţi care au cumpărat până acum poliţă obligatorie şi poliţă facultativă să renunţe la poliţa facultativă şi în special în anumite zone ale ţării, în mediul rural, unde veniturile sunt mici. Depinde foarte mult ce se va întâmpla şi în zona de legislaţie, cum va arăta posibila modificare a Legii 260, despre care se discută’, a spus Aurel Badea.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...