Palmer Capital scapă de acţiunile româneşti. Le cumpără un specialist în insolvenţă

Un fond de investiţii al subsidiarei olandeze a Palmer Capital şi-a lichidat poziţia la una dintre cele mai mari firme producătoare de cărămizi din România, Cemacon Zalău. Cumpărătorul este un grup de investitori al căror lider este Andrei Cionca, asociat şi unul dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania.
Adrian N. Ionescu - mar, 08 ian. 2013, 09:11
Palmer Capital scapă de acţiunile româneşti. Le cumpără un specialist în insolvenţă

Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund a vândut un pachet de peste 7,5% din acţiunile Cemacon Zalău (simbol bursier CEON), pentru mai puţin de jumătate de milion de lei.

Fondul s-a numit Roemenie & Bulgarije şi era dedicat mai ales companiilor româneşti, înainte ca firma olandeză care îl administra, Middle Europe Investments, să fie cumpărată de cehii de la Palmer Capital.

Ulterior, Palmer Capital a schimbat strategia de administrare şi lărgit aria de interes, orientându-se inclusiv pe investiţiile imobiliare. A cumpărat recent titluri ale unui fond de investiţii imobiliare (REIT) din Bulgaria.

Este a doua vânzare semnificativă a fondului, care şi-a lichidat în august 2012 şi pachetul de 5,76% din acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), unui fond de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania finlandeză KJK Capital Management .

Tot în august anul trecut, un alt fond de investiţii străin, Artio International Equity Fund îşi lichidase, la rândul său, deţinerea la Cemacon Zalău (CEON).

În urma achiziţiei pachetului de acţiuni CEON de la Palmer Capital, firma „Consultanţă Andrei & Andrei“, a specialistului în insolvenţă Andrei Cionca de la Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a ajuns la o deţinere de peste 13%. CITR este al doilea cel mai mare acţionar din grupul din jurul lui Cionca.

Consultanţă Andrei & Andrei“ a devenit cel mai mare acţionar al Cemacon Zalău (CEON), întrecând firma de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca (12,8%).

Performanţele Cemacon Zalău (CEON) nu au făcut fondurile de inevstiţii să ezite privind decizia de vânzare. Pe primele 9 luni ale anului, înregistra pierderi nete de 5,9 milioane de lei, fără şanse de a evita ca 2012 să fie al treilea ani consecutiv de pierderi.

Compania mai valorează doar 5,7 milioane de lei la Bursa de Valori Bucureşti (potrivit capitalizării bursiere).

Ceilalţi mari jucători de pe piaţa locală de cărămizi sunt austriectii de la Wienerberger şi Ceramica Iaşi, controlată de fondul de investiţii Advent International, prin Eurobrick International BV. Macon Deva, controlată de un fond de investiţi al conpaniei poloneze Enterprise Investors, este liderul pieţei înrudite de BCA.

Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund este încă unul dintre puţinele fonduri de investiţii străine captive în România, dar proporţia deţinerilor româneşti a scăzut de la peste 75% din activele fondului înregistrate în iulie, la aproape 63% la sfîrşitul anului trecut. Fondul are active de 7,6 milioane de euro.

La sfârşitul lunii septembrie 2012 Prospecţiuni Geologice (PRSN), ocupa 12,3 % din portofoliul fondului. Urmau Iproeb Bistriţa (IPRU, 7,8%), SIF 2 (Moldova, 7,2%), Romcarbon Buzău (ROCE, 6,9%), SIF 1 (Banat Crişana, 6,5%), SIF 3 (Transilvania, 4,8%), Condmag Braşov (COMI, 3,9%) şi Romcab.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cele 10 seisme din secolul al XXI-lea soldate cu cele mai multe victime
Cele 10 seisme din secolul al XXI-lea soldate cu cele mai multe victime
 Cu un bilanţ provizoriu care creşte de la oră la oră, cutremurul care a lovit luni Turcia şi Siria se numără deja printre seismele cu cele mai numeroase victime din secolul al XXI-lea,......
Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere – Serviciul de Informaţii Externe estonian
Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere – Serviciul de Informaţii Externe estonian
 Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune ...
Alexandrion Group a inaugurat a doua distilerie
Alexandrion Group a inaugurat a doua distilerie
Alexandrion Group, cel mai mare producător şi distribuitor de băuturi spirtoase şi vinuri spumante din România şi singurul ...
Bogdan Hebean, Realworld Eastern Europe: Industria locală de automatizare a proceselor de business va crește cu 15% în 2023
Bogdan Hebean, Realworld Eastern Europe: Industria locală de automatizare a proceselor de business va crește cu 15% în ...
Automatizarea proceselor de business va prinde și mai mult avânt, în acest an, la nivel local și începe să fie accesată ...