Până acum s-au strâns 129.526 de euro prin subscripţia publică pentru „Cuminţenia Pământului”

Premierul Dacian Cioloş a anunţat luni că până în prezent s-au strâns 129.526 de euro prin subscripţia publică pentru achiziţionarea operei 'Cuminţenia Pământului' a lui Constantin Brâncuşi.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 12:01
Până acum s-au strâns 129.526 de euro prin subscripţia publică pentru

‘Până în momentul de faţă s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (tv – n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare şi subiectul este prezent, există o mobilizare şi din partea oamenilor. Vom menţine acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile şi lunile următoare atât în ţară, cât şi în diaspora’, a afirmat prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii ‘Cuminţenia Pământului’.

Cioloş a făcut apel la ‘o clipă de onestitate’, amintind că demersurile pentru achiziţionarea operei au fost începute de Guvernul anterior.

‘Dacă suntem oneşti trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempţiune al statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Şi, pentru ca să fie lucrurile clare, pentru că au tot fost discuţii asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată, după un proces în justiţie între statul român şi proprietar, când justiţia a stabilit în mod definitiv şi irevocabil statutul acestei opere de artă. (…) Guvernul pe care îl conduc a preluat în mod proactiv acest proces, continuând negocierile cu proprietarii şi (…) obţinând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro, în preţul de achiziţie negociat cu proprietarii să alăturăm şi un proces de subscripţie publică’, a explicat prim-ministrul.

Cioloş a adăugat că, dincolo de ‘chestiunea de matematică despre cum se mobilizează această sumă’, i s-a părut important să folosească momentul pentru consolidarea spiritului cetăţenesc colectiv.

‘Mi s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripţie publică a unei opere de artă care, din punctul meu de vedere, prin definiţie, reprezintă sufletul neamului românesc, (…) ca un moment care să contribuie la construcţia spiritului cetăţenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilităţii individuale’, a explicat premierul.

Şeful Executivului a susţinut totodată că este un optimist convins şi că mizează pe succesul campaniei, dar este dispus să îşi asume personal un eventual insucces.

‘Dacă e un succes, e un succes al cetăţenilor români. Dacă este un insucces, sigur, eu mi-l asum ca atare, dar asta înseamnă că ne mobilizăm greu la astfel de lucruri şi aşa cum s-a spus aici, indiferent dacă se strânge sau nu suma – eu sper că se strânge -, (…) e un început. Dacă ţin eu bine minte, de la Ateneul Român încoace, deci în România modernă, nu prea au mai îndrăznit Guvernele să lanseze astfel de campanii. Eu prefer să lansăm această campanie, indiferent de rezultatul ei, pentru a avea un început. Pentru că, de acum înainte, oricât efort ar face un Guvern, oricât efort ar face un stat, din ce în ce mai mult cultura o să ne-o apropiem în măsura în care cetăţenii or să dorească să facă lucrul acesta’, a conchis prim-ministrul.

La evenimentul de la Palatul Victoria au fost prezenţi ministrul Culturii, Corina Şuteu, Doina Lemny – muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou din Paris, dar şi actorii Oana Pellea şi Victor Rebengiuc în calitate de susţinători ai campaniei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...