Pana de curent din 8 ianuarie a fost cauzată de scăderea frecvenței din rețelele electrice din nord-vestul Europei

Avaria din reţeaua de transport a energiei înregistrată în data de 8 ianuarie a fost cauzată de frecvenţa scăzută din zona de nord-vest a Europei, care a provocat întreruperea serviciilor în Franţa şi Italia, în total aproximativ 1,7 GW au fost decuplaţi, pentru a reduce abaterea frecvenţei, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa - ENTSO-E, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2021, 18:54
Pana de curent din 8 ianuarie a fost cauzată de scăderea frecvenței din rețelele electrice din nord-vestul Europei

Aceste servicii sunt deconectate dacă frecvenţa scade sub un anumit prag. În plus, o capacitate de sprijin de 420 MW şi 60 MW a fost în mod automat activată din zonele sincron din nord şi din Marea Britanie. Aceste contramăsuri au asigurat la ora 14:09 CET limitarea abaterii frecvenţei la o abatere de aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest, faţă de frecvenţa nominală de 50 Hz.

Din cauza frecvenţei ridicate din zona de sud-est a Europei, au fost activate contramăsuri automate şi manuale, în scopul de a stabiliza frecvenţa. Prin urmare, la ora 15:05 CET abaterea frecvenţei în zona de sud-est a putut fi limitată la 0,1 Hz, de la o frecvenţa nominală de 50 Hz.

În data de 8 ianuarie, o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET de reţeaua interconectată a restului Europei Continentale, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz. Stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avarie, a anunţat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

Datorită răspunsului automat al operatorilor de transport din Europa Continentală, s-au restabilit rapid operaţiunile normale. Acţiunile au fost coordonate între operatorii de transport în scopul de a reconecta cele două zone cât mai rapid posibil. Prin urmare, serviciile întrerupte din Italia au putut fi reconectate la ora 14:47 CET, iar în Franţa la ora 14:48 CET. La ora 15:08 CET, ambele zone au fost din nou conectate la reţeaua interconectată din Europa Continentală, a informat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

În data de 8 ianuarie, o avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul României, a anunţat Transelectrica. „Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45”, potrivit Transelectrica.

Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmau să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E, a precizat Transelectrica.

Comunicatul transmis ulterior de ENTSO-E anunţa că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14:05 CET şi 15:08 CET, iar incidentul a fost rezolvat.

ENTSO-E preciza că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

Asociaţia a adăugat că a fost demarată o investigaţie asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...