Până în 2015 vor fi puse în funcţiune proiecte noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW – Calotă, ANRE

Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că, în perioada 2014-2015, vor mai fi puse în funcţiune capacităţi de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociaţiei Române pentru Biomasă şi Biogaz.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 11:39
Până în 2015 vor fi puse în funcţiune proiecte noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW -  Calotă, ANRE

‘În 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de înfiinţare depuse la ANRE, vor mai intra în funcţiune noi capacităţi energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabilă. Dintre acestea, pe biomasă sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentând cel mai timid sector’, a arătat Calotă.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, în sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 99 de MW.

La finele lunii februarie, în sistem, erau instalate capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 4.582 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Consumatorii de energie electrică din România au plătit anul trecut subvenţii de 375 de milioane de euro în contul certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă, a mai spus Calotă, anterior, tot în cadrul evenimentului.

‘Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, faţă de 300 de milioane de euro în 2012 şi 100 de milioane de euro în 2011’, a precizat oficialul ANRE.

El a mai spus că biomasa şi biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica România.

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii naţionale pentru biomasă şi biogaz, sectoare unde ţara noastră are un potenţial uriaş, potrivit preşedintelui organizaţiei, Ilias Papageorgiadis.

‘La început, am privit biomasa doar ca pe o investiţie, dar a fost o greşeală, pentru că este mai mult decât atât. Biomasa este o soluţie pentru problemele României legate de mediu, de cogenerare, de locuri de muncă, de independenţă energetică, de infrastructură’, a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferinţa de lansare a ARBIO.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...