Până la sfârşitul lunii noiembrie, se vor finaliza lucrările în 700 de localităţi, în proiectul Ro-Net – Bostan

Proiectul Ro-Net este în derulare, iar până la finele lunii noiembrie lucrările vor fi terminate în 700 de localităţi, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 10:07
Până la sfârşitul lunii noiembrie, se vor finaliza lucrările în 700 de localităţi, în proiectul Ro-Net - Bostan

‘Vedem nişte rezultate, dar important e să vedem care este sursa lor. Când am venit în minister, un grup de funcţionari mi-a adus la cunoştinţă despre proiectul Ro-Net, că trebuie închis pentru că nu se poate face, e complicat. Atunci am avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene şi cu premierul. Am reuşit acum să intrăm cu puncte de inserţie şi puncte de acces local în 100 de localităţi. S-au acordat peste 10.000 de avize, deci undeva la peste 10 avize pentru fiecare locaţie. De asemenea, am reuşit să tragem anul trecut o sumă importantă pentru acest proiect. Se va reuşi fazarea, deci banii ajung în România. Sper să avem un avantaj şi să negociem alte lucruri cu cei de la Comisia Europeană. Avem în plan ca, până la finele lui noiembrie, să finalizăm lucrările în 700 din cele 784 de localităţi incluse în proiect’, a spus Bostan.

Oficialul a adăugat că, în acelaşi timp, are loc un proces de identificare de proiecte retrospective pentru care se poate mări absorbţia fondurilor europene.

‘Am identificat deja proiecte de peste 100 de milioane de euro. Practic, bani cheltuiţi din bugetul public pe care Comisia ni-i va rambursa. Acum avem undeva la 102% absorbţie fonduri europene pentru sectorul IT&C’, a susţinut ministrul Comunicaţiilor.

Demararea proiectului Ro-Net, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare totală de 377,8 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă /FEDR/ de 252,28 milioane lei, a fost anunţată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Reţeaua de distribuţie ar urma să aibă o lungime de aproape 4.900 de kilometri şi ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie 2015.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul până la 31 decembrie 2015, în urma licitaţiei organizate de MSI, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.

Consiliul Consultativ IT&C, publicaţia Comunic@ţii Mobile şi TelecomTV, în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE), au organizat, marţi, dezbaterea profesională anuală TechINVEST2016 ‘Fonduri europene ICT pentru industriile din România’.

Evenimentul a avut loc în marja Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, sărbătorită în fiecare an, pe data de 17 mai. Tema din acest an a Zilei Telecomunicaţiilor este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ITC)”.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de reţele de telecomunicaţii. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).

România este membru al ITU din anul 1866 şi, în prezent, este membru al Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central – Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes va deschide la sfârșitul acestei luni primul său restaurant din Buzău
Popeyes va deschide la sfârșitul acestei luni primul său restaurant din Buzău
Lanțul de restaurante Popeyes anunță că va deschide la Buzău un nou restaurant la sfârșitul lunii iulie, după cele inaugurate în București, Pitești și Craiova. Inaugurarea va avea loc la......
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost ...
Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii ...
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva omului de afaceri. Decizia poate fi atacată
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva ...
Curtea de Apel Bucureşti a anulat vineri condamnarea de șapte ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu ...
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
A doua jumătate a acestui an va fi marcată de schimbări în politica monetară la nivel mondial, începând cu noi reduceri ...