Panama Papers: Germania investighează instituţiile care şi-au ajutat clienţii să evite plata taxelor

Ministrul Justiţiei din Germania, Heiko Maas, a avertizat băncile că s-ar putea confrunta cu acţiuni în instanţă dacă nu sunt deschise în privinţa finanţelor lor şi a obligaţiilor referitoare la taxe, pe fondul scurgerilor de informaţii apărute în dosarul Panama Papers, în care ar putea fi implicate instituţii germane de creditare şi oameni de afaceri, transmite DPA.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 06:20
Panama Papers: Germania investighează instituţiile care şi-au ajutat clienţii să evite plata taxelor

‘Nimeni nu va reuşi o perioadă îndelungată să evite reglementările naţionale şi investigaţiile autorităţilor. Oricine este găsit vinovat va răspunde în faţa instanţei’, a avertizat oficialul german.

Acesta a sugerat, fără a da detalii suplimentare, că ar putea fi creat un aşa-numit ‘registru de transparenţă’ care să verifice firmele care nu raportează depunerile la bănci.

Conform informaţiilor din publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung, prima care a primit documentele, şapte dintre cele mai mari instituţii de creditare din Germania au deschis sau au gestionat în total 1.200 de conturi pentru clienţi cărora le-au oferit servicii offshore.

În total, 28 de bănci germane ar fi făcut afaceri prin conturile companiei panameze Mossack Fonseca, potrivit dezvăluirilor apărute în urma celei mai mari scurgeri de informaţii financiare, care arată cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Aşa-numitele ‘Panama Papers’ prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor.

Maas a dat asigurări că va fi înăsprită legislaţia din Germania privind spălarea banilor pentru a împiedica evaziunea fiscală şi finanţarea activităţilor criminale.

Marţi, procuratura din Munchen a anunţat că va lansa investigaţii privind conturile care implică banca regională BayernLB şi grupul Siemens, prezent şi în România. Autorităţile germane de supervizare financiară iau în considerare investigarea unor bănci, au anunţat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat că dezvăluirile ar putea impulsiona lupta împotriva evaziunii fiscale pe plan global. Acesta a anunţat că va prezenta în următoarele zile un proiect de lege pe acest subiect la mijlocul acestei luni.

Datele din Panama Papers se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicate în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei ‘campanii internaţionale împotriva vieţii private’.

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa-numitele ‘Panama Papers’ prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de ‘toleranţă zero’ în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările cu amănuntul din România au crescut în luna mai cu 0,9%, în timp ce creșterea medie din zona euro a fost de 0,2% – raport Eurostat
Vânzările cu amănuntul din România au crescut în luna mai cu 0,9%, în timp ce creșterea medie din zona euro a fost ...
Consumatorii din zona euro şi-au redus în mai cheltuielile cu alimentele, băuturile şi tutunul pentru a doua lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor, arată datele publicate miercuri......
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut în luna iunie pe trei dintre cele mai importante piețe europene - Franța, ...
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Piaţa din România este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf ...
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut uşor în mai, depăşind estimările şi inversând tendinţa, după ...