Panama Papers: Guvernul panamez promite controale mai eficiente asupra cabinetelor de avocatură

Guvernul panamez a anunţat joi că îşi va înăspri controalele asupra cabinetelor de avocatură care operează în ţară, aflată în centrul scandalului 'Panama Papers', pentru a evita spălarea de bani şi evaziunea fiscală, relatează AFP.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 07:08
Panama Papers: Guvernul panamez promite controale mai eficiente asupra cabinetelor de avocatură

‘După publicarea (documentelor aflate la originea scandalului – n.r.), vom crea o supervizare specială, iar această muncă se adaugă celei pe care am realizat-o deja în sectorul (cabinetelor) de avocatură’, a declarat, într-o conferinţă de presă, Carlamara Sanchez, responsabilă a Agenţiei de supervizare a chestiunilor non-financiare.

Creat în 2015 de către guvernul panamez, acest organism public supervizează diferite activităţi economice, de la cazinouri la case de schimb, trecând prin firme imobiliare, magazine de vândut bijuterii sau cabinete de notariat, pentru a evita spălarea de bani şi evaziunea fiscală.

De atunci, mai multe cabinete de avocatură – printre care şi Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului – au fost controlate de această entitate.

‘Mossack Fonseca a făcut parte dintre companiile care au fost supervizate (din 2015), însă legea mă împiedică să vă ofer elemente asupra a ceea ce a fost găsit’, a declarat Carlamara Sanchez.

Ea a subliniat totuşi că Mossack Fonseca şi Agenţia de supervizare au creat un ‘plan de acţiune’ pentru a combate spălarea capitalurilor, fără a face alte precizări.

‘Vom lansa în următoarele zile noi controale în sectorul cabinetelor de avocatură’, a declarat ea.

Procurorul panamez însărcinat cu lupta împotriva crimei organizate a exclus miercuri luarea de măsuri ‘pentru moment’ împotriva Mossack Fonseca, la capătul a 27 de ore de percheziţii.

Sistemul financiar panamez este ţinta unor critici severe după scurgerea din presă aşa-numită ‘Panama Papers’, care a dezvăluit cum Mossack Fonseca crease firme offshore. Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii, conform dezvăluirilor unui consorţiu de jurnalişti de investigaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...
Joe Biden: Statele Unite nu vor trimite trupe pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac rus
Joe Biden: Statele Unite nu vor trimite trupe pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac rus
Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus "nu este luată în calcul" pentru că ţara nu face ...
Cîțu: Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. PSD va da prefectul de București
Cîțu: Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. PSD va da prefectul de ...
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a stabilit ca acolo unde există ...