Panama Papers: Percheziţii la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca – oficial

Poliţia panameză a percheziţionat marţi sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui scandal de evaziune fiscală numit 'Panama Papers', a anunţat o sursă oficială panameză, relatează AFP.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 07:13
Panama Papers: Percheziţii la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca - oficial

‘(…) se efectuează o percheziţie, o inspecţie vizuală şi o cercetare la sediul societăţii Mossack’ din capitala panameză, a anunţat într-un comunicat Ministerul Public din Panama, precizând că operaţiuni similare sunt în curs la filiale ale cabinetului de avocatură.

Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea ‘Panama Papers’, o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăţi offshore pentru mii de clienţi din întreaga lume.

Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliţia a confiscat material informatic săptămâna trecută.

Cu puţin timp înainte de percheziţie, preşedintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-şi ‘reconsidere’ decizia de a include din nou ţara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii ‘diplomatice’.

La 8 aprilie, Franţa a anunţat că va include în 2017 mica ţară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, şi că va cere OCDE să procedeze la fel.

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaţionalelor transparenţă fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparenţă s-a intensificat.

Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare ţară membră a UE să facă publice datele contabile şi fiscale ale multinaţionalelor, fie ele cifre de afaceri şi profituri, fie baza de calcul fiscal şi impozitele plătite în diferite state membre.

Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume. Poliţia panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală şi securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare şi furt de documente.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...